Publicat OpenBSD 4.3

Compartir

No presenta gaires novetats més que l’actualització del programari i l’afegiment de suport per a divers maquinari.


Redacció iMàtica – Per a aquells que no el coneguin, OpenBSD és un sistema operatiu descendent del Unix, parent proper d’altres projectes BSD lliures com NetBSD o FreeBSD, i parent una mica més llunyà de GNU/Linux.

En aquesta nova versió, que inclou canvis menors, s’hi afegeix suport per a noves plataformes hardware o s’estén el ja existent per a les suportades. Com és natural, s’amplia el nombre de dispositius de maquinari suportats, especialment les targes de xarxa Ethernet o WiFi.

Els paquets de programari més coneguts que s’inclouen en aquest sistema són els entorns d’escriptori Gnome 2.20.3, KDE 3.5.8, Xfce 4.4.2 i GNUStep 1.14.2, OpenOffice.org 2.3.1, Firefox 2.0.0.12, MySQL 5.0.51a i PostgreSQL 8.2.6.

Malgrat que es pot usar com a sistema d’escriptori, OpenBSD està concebut com un potent sistema servidor que ha batut rècords en qüestió de seguretat, essent-li descobertes només dues vulnerabilitats explotables remotament en la seva instal·lació per defecte en un període de deu anys. Tot un rècord que difícilment es podrà superar a curt/mitjà termini.

Aquest és un sistema operatiu lliure, pel que el podem descarregar gratuïtament des d’Internet, instal·lar-lo i utilitzar-lo sense haver d’abonar cap quantitat en concepte de llicència, així com disposar del seu codi font.

Guillem Alsina