Publicat PC-BSD 7

Compartir

Les principals novetats d’aquest sistema operatiu desktop basat en FreeBSD són el canvi a la versió 7 d’aquest darrer i la inclusió de la quarta versió de l’entorn d’escriptori KDE.


Redacció imatica.org – Malgrat l’èxit que els sistemes operatius Unix de la branca BSD han aconseguit entre els professionals de la informàtica, la seva aridesa per a l’usuari final ha fet que el camp dels desktop se’ls resistís històricament. Per això, des de fa un temps, diverses iniciatives busquen aproximar aquests sistemes robustos i segurs a l’usuari final i als sistemes desktop, basant-se en una millora dels processos d’instal·lació del mateix sistema, del programari extra i aprofitant la facilitat que proporcionen els moderns entorns d’escriptori.

PC-BSD és potser el projecte d’aquesta mena amb més història a les seves espatlles i més reconeixement entre el públic, ja que proporciona una forma d’instal·lar programes en el sistema que requereix només uns pocs clics de ratolí (el sistema PBI). En la seva darrera versió, PC-BSD 7 canvia la seva base des de FreeBSD 6.x a la nova versió 7 d’aquest mateix sistema operatiu, en el qual es basa simplificant-lo per al seu ús per part de l’usuari final.

Entre les principals novetats del sistema, i a més del canvi de la seva base, hi trobem la introducció de la darrera versió de l’escriptori KDE, la 4. Des del seu naixement, PC-BSD havia optat per aquest entorn gràfic sobre altres alternatives com ara Gnome. Curiosament, KDE sembla que té més predicament entre les diferents branques dels sistemes BSD que entre les diverses distribucions GNU/Linux, en les quals Gnome domina de moment. El servidor de finestres és la versió 7.3 de X.org, i s’hi inclouen els drivers de les targes de vídeo Nvidia per aprofitar tot el seu potencial.

La descàrrega és lliure i gratuïta, i es pot realitzar en múltiples formats: en imatges de CD (3 en total), una sola imatge de DVD, un instal·lador per a clau USB, imatge VMware, i CD o DVD d’arrencada mínim amb instal·lador de xarxa.

Guillem Alsina