Punt d’efervescència a la Terra Mitja

Compartir

El mercat de la telefonia mòbil es prepara per a un combat entre unes quantes plataformes en el segment dels smartphones mitjans, molt més capaços que els mòbils convencionals però sense tanta potència ni possibilitats com els terminals de gamma alta més potents.

No tothom necessita ni es pot permetre el darrer quad-core amb 2 GB. de RAM i pantalla de gairebé cinc polzades, però sí que moltes persones necessiten connectar-se a Internet des del telèfon, navegar per la web, accedir al seu correu electrònic i tafanejar en el perfil de Facebook de les seves amistats… bé, això últim potser no ho necessiten, però ho volen.

Al preu -prohibitiu per a molts- d’un Samsung Galaxy S4, un HTC One o iPhone 5, es contraposa el més barat d’un terminal de gamma mitjana, amb un processador mononucli o dual-core com a màxim, menys quantitat de RAM, una pantalla més petita i acabats en materials menys ostentosos que els seus ‘germans grans’. Serà en aquest segment en el qual es produirà una guerra de plataformes, especialment en els països amb mercats considerats emergents, per dominar aquest sector.

Al meu voltant, en el mercat català (i de l’Estat Espanyol), la gent es mou per modes; quan pregunten per quin smartphone comprar, les respostes són gairebé a l’uníson un iPhone o un terminal Android. Molts deixen de banda directament el recomanar un Nokia Lumia amb Windows Phone o una de les noves BlackBerry, simplement per la plataforma que porten i sense haver-la provat tan sols. S’ha consolidat una moda, la moda d’Android, quelcom que no passa en mercats semiverges.

És aquí on es servirà l’autèntica lluita entre el mateix Android (fins ara més centrat en els terminals de gamma alta per fer-li la competència a Apple amb el seu iPhone), Firefox OS (l’empremta en memòria del qual ha de ser menor per lògica en passar-li part de la feina de l’app al servidor, traient més rendiment del terminal a canvi de demanar una connexió constant), Tizen (el resultat al mercat del qual és una veritable incògnita) i Ubuntu Touch (l’objectiu del qual pot ser substituir ordinador i tauleta tàctil per un sol smartphone+gàdgets).

Entre ara i final d’any, el segment mitjà dels smartphones (d’aquí la meva referència a la ‘Terra Mitja’ de Tolkien en el títol d’aquest article) viurà una efervescència de plataformes software, de les quals probablement el mercat n’acabarà defenestrant unes quantes i quedant-se amb una o, com a màxim, dues.

Personalment, aposto per Firefox OS, ja que si bé necessita una connexió contínua a la xarxa de dades, està dirigit a un tipus de públic que no acostuma a moure’s molt del paratge urbà, i les operadores ja s’encarregaran de que allà hi tingui una cobertura perfecta, ja que són les primeres interessades en això per a generar negoci.

L’altre sistema que m’agradaria que sobrevisqués és Ubuntu, una opció que em sembla molt interessant per la filosofia que ofereix, en poder substituir un ordinador de sobretaula o portàtil amb tan sols afegir-li uns pocs gàdgets. Tot i això, sóc pessimista al respecte.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: