Qualcomm i nVIDIA es disputen l’honor de comptar amb el primer xip ARM de quatre nuclis per a smartphones i tablets

Compartir

Mobile World Congress 2011Qualcomm presentava el SnapDragon APQ8064 durant el matí del dimarts dia 15 en la seva roda de premsa. A la tarda, la seva rival més directa li donava la rèplica amb un post en el seu blog en el qual afirma que fa dotze dies que les especificacions de la seva nova generació de SoC (batejat amb el nom en codi Kal-El) van arribar als fabricants. Ambdues s’adjudiquen l’haver tingut el primer processador quad core per a dispositius mòbils, però… importa gaire això als usuaris quan el xip que tinguin al seu dispositiu dependrà dels acords comercials als quals arribin aquestes dues empreses amb els fabricants de terminals?

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Òbviament, importa poc a molts usuaris, però té la seva importància per a altres més entesos en el camp dels gàdgets digitals que adquireixen els seus terminals segons les prestacions que aquests ofereixen. I aquestes prestacions varien segons la CPU que porten integrada.

També és cert que, a nivell de màrqueting, és molt sucós poder dir “sóc el primer en”, però al final sembla que estem jugant a un joc de nens, perquè tots sabem que al cap i ala fi, la majoria dels usuaris acabaran triant un terminal en funció de diversos aspectes i que, en més d’un 99% dels casos no els importarà si el “cor” amb el qual batega va néixer primer o després d’un altre, mentre funcioni bé i ofereixi un bon rendiment.

Però les coses són com són, i la veritat és que tant Qualcomm com nVIDIA (referències obligades en parlar de xips per a plataformes mòbils) clamen haver estat les primeres en presentar les seves creacions amb quatre nuclis.

Qualcomm ho va fer el dia 15 pel matí-migdia a la seva roda de premsa. El SnapDragon APQ8064 es fabrica en arquitectura de 28 nanòmetres basant-se en una microarquitectura redissenyada, i amb una velocitat de 2,5 GHz. per nucli.

El llançament dels Tegra 3 de nVIDIA era un dels rumors que més s’havien deixat sentir al llarg dels últims dies abans de començar el congrés però, segons ens indiquen des del fabricant nord-americà (i encara que molta premsa així ho afirma), ningú ha parlat de Tegra 3, si no d’un nou xip el nomen clau del qual és Kal-El*.

Aquesta petita meravella multiplica aproximadament per cinc el rendiment global dels Tegra 2, encara que aquesta és una comparativa que no s’estableix de manera trivial, i permet resolucions màximes en pantalla de 2560×1600 (Extreme HD) en dispositius amb una pantalla de 10” a 300 DPI (Dots Per Inch, punts per polzada). La GPU que acompanya a aquesta CPU és una GeForce de 12 nuclis.

Les dates que es consideren per la sortida al mercat dels primers dispositius que muntaran aquest nou processador són a l’agost per a dispositius tipus tablets entre d’altres, i campanya nadalenca per als smartphones o, com nVIDIA prefereix anomenar-los, superphones.

* Per a aquell que vulgui situar el nom en un context, és el pare de Superman

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)