Qualcomm menysprea els 64 bits de la CPU A7 de l’iPhone 5S

Compartir

Un alt executiu del fabricant de microxips assegura que, per ara, l’usuari final no obté cap benefici dels 64 bits, i que un xip amb aquesta arquitectura és més una estratagema de màrqueting que un avantatge real.

Detall del gravat de la imatge d'Apple i el nom A7 al nou xip de 64 bits de la companyia de Cupertino

Detall del gravat de la imatge d’Apple i el nom A7 al nou xip de 64 bits de la companyia de Cupertino

En declaracions a IDG, Anand Chandrasekher (Vicepresident Sènior i Cap de l’Oficina de Màrqueting de Qualcomm) de les quals se’n fa ressò CIO.com, treu importància al nou xip A7 d’Apple de 64 bits que munta l’iPhone 5S argumentant que no representa cap avantatge real per al consumidor.

Chandrasekher esmenta com a principal avantatge de l’arquitectura de 64 bits la capacitat per adreçar una quantitat de memòria superior als 4 GB, cosa que segons ell no té importància en el cas de l’iPhone 5S ja que només munta 1 GB.

Tanmateix, tenint en compte que molts terminals ja comencen a muntar 2 GB. de RAM com a norma i que el projecte Ubuntu Edge preveia fins a 4 GB en el terminal, podem preguntar-nos quant de temps passarà fins que un fabricant arribi a aquest límit i vulgui sobrepassar-lo. Un any? dos, potser?

Pel que fa al rendiment de les apps, l’executiu de Qualcomm compara la situació amb els sistemes de sobretaula, indicant que els 64 bits són necessaris per a aplicacions de tipus empresarial i d’alt rendiment, cosa que no es necessita en el cas dels terminals de telefonia que han d’executar programari molt més simple.

El més curiós del tema és que, de la mateixa manera que ha passat en les plataformes de sobretaula, tard o d’hora el món de la telefonia mòbil haurà de fer la transició als 64 bits, tant a nivell de programari com de maquinari, Qualcomm inclosa.

ARM, que és la principal dissenyadora de xips per a dispositius mòbils del món, dissenys que després llicencia als fabricants, disposa des del 2011 de dissenys de 64 bits que, fins ara poc semblen haver interessat a la indústria o aquesta es prenia la transició molt a llarg termini. L’entrada d’Apple al mercat dels xips mòbils de 64 bits sembla haver despertat a la seva competència, i tant Samsung com NVIDIA ja han indicat a diversos rotatius que ells també llançaran en un futur proper els seus propis xips de 64 bits.

L’arquitectura ARM de 64 bits compta, a més, com a pretendent a introduir-se al món dels servidors, fent-li la competència a la totpoderosa Intel. NVIDIA està molt interessada a posar una pica en aquest segment, i molts analistes adjudiquen a aquests microxips avantatges significatius sobre els seus competidors d’arquitectura x86-64, començant per l’escalfor generada, un veritable problema per als grans centres de dades.

Sigui, doncs, una qüestió de màrqueting o un avantatge real per a l’usuari, als 64 bits han arribat per quedar-se. Probablement al llarg de l’any vinent veurem nous terminals de Samsung i altres marques lluint orgullosament un segell amb el número 64, tal i com ja van fer els primers ordinadors en emprar un xip amb aquest ample de paraula.

Tanmateix, aquí els 32 bits trigaran a desaparèixer abans que s’abarateixin prou els xips de 64 bits per a què els comencin a muntar també els terminals de baix cost.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: