Què aporta de nou la RC de Windows 7?

Compartir

Windows 7Millores centrades en la mobilitat i la seguretat protagonitzen un llançament molt esperat. La RC perfila com serà la versió definitiva del Windows 7, la qual amb tota probabilitat serà llançada a finals d’any. Les primeres impressions de la descàrrega han estat molt positives, notant una gran fluïdesa i velocitat.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – S’ha posat per fi a disposició de tots els usuaris la primera Release Candidate de Windows 7, la beta de la qual fou acollida inicialment més bé del què s’esperava fins i tot Microsoft. A les bones crítiques per l’estabilitat i robustesa del sistema s’hi afegeixen les referents a la seva seguretat. Windows 7 s’espera com el ressorgiment de la companyia de Redmond després del fiasco que va constituir el llançament de Vista, només comparable al què es va produir amb la versió ME (Millenium Edition).

Inicialment, aquesta Release Candidate es va posar a disposició dels professionals inscrits a les xarxes MSDN i Technet, per a passar aquest dimarts a ser del domini públic. El llançament és resultat del feedback aportat pels usuaris, comptant amb uns 3 milions de descàrregues de la beta. Malgrat tot, cal indicar que moltes de les descàrregues no es corresponen a usuaris que després ho informen tot a Microsoft o, tan sols, es molesten en informar o suggerir quelcom.

Les primeres novetats de la RC de Windows 7 consisteixen en donar a l’usuari mòbil major facilitat i seguretat per a treballar mentre es troba allunyat de la seva oficina. Un exemple d’això n’és Direct Access, una nova característica que facilita l’accés segur als documents emmagatzemats en un servidor corporatiu sense haver de recórrer a una VPN.

La Cerca Federada permet estendre les capacitats de cerca d’arxius i continguts del sistema, mitjançant plug-ins, a noves fonts de dades, presentant els resultats en el navegador Internet Explorer.

BitLocker i BitLocker To Go són dos serveis que s’encarreguen de protegir les dades de l’usuari d’accessos no desitjats, fins i tot quan aquest es troba en mobilitat. Per la seva banda, AppLocker ofereix una estructura basada en regles per a especificar quines aplicacions estan disponibles i per a quins usuaris finals, reduint el risc d’exposició creat per les aplicacions no autoritzades que s’empren a les empreses.

Naturalment, la Release Candidate inclou tot el que ja proporcionava la beta: la interfície gràfica retocada i, sobretot, la nova barra de tasques que tan bon regust va deixar entre els usuaris.

La compatibilitat cap enrere fou quelcom que es va criticar durament en Windows Vista fins a l’aparició del primer service pack. En el cas de Windows 7, sembla que Microsoft no ha volgut cometre la mateixa errada, i ha optat per utilitzar el mateix model de drivers que el seu antecessor directe, així com buscar assegurar al màxim la compatibilitat amb tot allò que s’ha desenvolupat per a Vista. Així, la companyia de Redmond afirma que fins al 90% de les aplicacions empresarials desenvolupades per a Vista són compatibles amb Windows 7, i és probable que aquesta ràtio millori abans del llançament de la versió final. Eines com Windows XP Mode ajudaran en aquest sentit. Tot i això, cal veure la importància en el mercat del 10% restant d’aplicacions.

Precisament, i ja que m’he referit a Windows XP Mode, la companyia de Redmond ha aprofitat per presentar la seva versió beta així com la de Virtual PC, sense aclarir si el primer d’aquests dos productes anirà preinstal·lat en Windows 7 o bé serà una descàrrega gratuïta a realitzar per part de l’usuari.

Els nois de Steve Ballmer també reconeixen haver fet un gran esforç per poder reunir tots els partners de la companyia al voltant d’aquest llançament. Sembla que Microsoft no vol que se li escapin els clients, pel què busca facilitar la transició mitjançant els seus partners, els fabricants, OEM’s i venedors independents, oferint-los una sèrie de programes per tal que puguin accedir a tota mena de recursos relacionats amb el nou sistema.

Per a la descàrrega de la RC1 de Windows 7 només és necessari disposar d’un compte Passport, de la mateixa manera que passava amb la versió beta. Tots els usuaris de Hotmail en disposen d’un, ja que la seva adreça de correu i contrasenya coincideix amb el nom d’usuari i password del compte Passport o, dit d’una altra manera, quan donem d’alta un compte a Hotmail també estem donant d’alta el mateix compte per a Passport.

Un cop passat el tràmit d’elecció de la versió de Windows 7 RC que volem (podem optar per la de 32 o 64 bits i, dins d’aquestes, per diversos idiomes), s’iniciarà un gestor de descàrregues basat en Java que engegarà el procés de descàrrega d’una imatge ISO de DVD amb un pes de 2,46 GB. També ens facilitarà la clau d’instal·lació del producte.

Fins a on tinc coneixement, aquest cop no hi ha hagut problemes d’embossaments i caigudes dels servidors que allotgen la descàrrega, pel què aquesta s’està produint amb fluïdesa per als usuaris interessats.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)