Que ens ha deixat el CES 2010

Compartir

Smartbooks basats en arquitectura ARM, nous lectors d’ebooks, i molts televisors 3D són algunes de les novetats que ens ha deixat el CES 2010, una de les fires de tecnologia més importants del món juntament amb el CeBIT de Hannover i el Computex de Taiwan.

Redacció – La fira nord-americana (es celebra a Las Vegas) és la primera de l’any i acostuma a mostrar les tendències que marcaran els següents dotze mesos. Per a aquest any 2010 acabat d’estrenar, algunes de les què s’apunten són les que descrivim en les següents ratlles.

La tercera dimensió

Malgrat que serà el seu llançament comercial a gran escala i, per tant, encara veurem preus astronòmics i escassa implantació entre els usuaris finals, les 3D seran l’últim crit en els propers mesos, i els grans fabricants que no hagin llançat o presentat algun dispositiu mitjançant el què es pugui apreciar la profunditat dels escenaris, estarà al caure.

Cinema (que ja ha començat a quallar amb produccions com Avatar o Monstres contra Alienígenes), televisió o videojocs seran els camps més revolucionats per les 3D. S’espera que aquesta novetat permeti prendre impuls a les vendes d’aparells de televisió, monitors i altres gàdgets relacionats a mesura que els diferents països es van recuperant de la crisi i, per tant, els seus consumidors van guanyant poder adquisitiu.

Una presentació destacable en aquest sentit ha estat el Regza Cell TV de Toshiba, un televisor basat en el processador Cell (el mateix que equipa a la videoconsola PlayStation 3) que permet veure els continguts creats originàriament en 2D, també en 3D encara que no hagin estat filmats originalment amb aquesta tècnica.

Netbooks, smartbooks i tablets

El mercat es diversifica i adapta a les necessitats concretes de diversos perfils d’usuaris/clients. Els netbooks, un cop afermats al mercat, creixen en potència i prestacions, al mateix temps que donen a llum una nova mena de dispositius: els smartbooks. Barreja de netbooks i smartphones, són més petits que els primers però més grans que els segons, funcionen generalment sota una plataforma heretada del món de la telefonia però amb la comoditat del format ordinador portàtil.

Aquesta nova raça de gàdgets s’ha vist impulsada per la família de processadors ARM, una arquitectura emprada per diversos fabricants que la produeixen sota llicència, i un bon exemple d’ella és un prototip presentat per HP, equipat amb xip Qualcomm i governat per Android. Amb una gestió molt eficient de l’energia (pròpia d’aquesta arquitectura, el consum de la qual és força petit), velocitats de processador de fins a 1 GHz. i connectivitat WiFi i 3G, aquest aparell promet convertir-se -de seguir endavant- en el somni de la majoria dels geeks.

Fa temps que els Tablet PC amenacen de viure una segona joventut, i sembla que aquest 2010 serà el moment. La introducció de Windows 7 amb la seva interfície multitàctil i els fabricants que busquen avançar-se al suposat tablet d’Apple estan precipitant que aquesta mena de dispositius entri massivament en el mercat durant els propers mesos.

Una de les primeres presentacions de nous productes realitzades en el CES d’enguany fou la de Microsoft i Hewlett-Packard, que van descobrir al món un tablet realitzat per aquest darrer i governat per Windows 7. Amb pantalla de 10” i webcam integrada, Steve Ballmer va afirmar d’ell en la presentació que és “gairebé tan portàtil com un telèfon i tan potent com un PC amb Windows 7”.

Serà interessant veure si, efectivament, Microsoft ha buscat avançar-se a Apple -i amb això confirmar el què tant es rumoreja- o bé els nois de Steve Jobs han fet una “finta” a la indústria per a presentar quelcom totalment diferent. I, si és així, com afectarà finalment això a les noves ofertes de tablets.

Per acabar amb aquest apartat, esmentar que Intel també va presentar una revisió de la seva plataforma Atom, amb el model CE4100 com a SOC (System on a Chip): un processador amb unitat d’àudio i vídeo integrades. Reducció d’espai i menys consum d’energia per a una major durada de la bateria.

ebooks

Els lectors de llibres electrònics estan obligats a envolar-se comercialment enguany. Ja gaudeixen d’una certa popularitat en alguns països, però les seves vendes i ús a tot el món encara dista molt de ser el desitjat i buscat per fabricants, que es deleixen per sortir de l’etapa de crisi, s’esforcen en buscar el què més atregui als compradors. I això sembla trobar-se en la convergència de funcionalitats.

El lector d’ebooks pur té poc futur en el mercat: massa car per a una sola funció. Haurà d’unificar diverses funcionalitats en un mateix aparell com la de reproductor de MP3/MP4, tablet d’Internet per a poder navegar per la Web, o lector de documents Excel. La incorporació de més d’una pantalla, una de tinta electrònica per a la lectura de documents i una altra d’OLED per a reproduir vídeo i navegar a tot color, s’apunta com una tendència a l’alça.

Entre els fabricants, Samsung ha pujat al carro amb dos nous models d’aquest tipus de dispositius.

Finalment, destacar el que serà la tònica de l’any en el món dels videojocs: la presentació de perifèrics per a les diferents videoconsoles que permeten jugar sense necessitar un comandament tradicional, sinó captant els nostres moviments.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)