Que hi ha de veritat al darrere de la companyia que fabrica suposats clons de Mac

Compartir

L’impactant anunci realitzat per Psystar que fabricaria clons dels ordinadors Apple Mac a preus considerablement més reduïts fou ràpidament posat en dubte per part d’alguns mitjans especialitzats que van decidir investigar a la mateixa companyia. Conclusió: alguna cosa fa pudor en el regne de l’Open Computer.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Fa una setmana Psystar, una companyia desconeguda en el panorama informàtic, acaparava bona part dels titulars al presentar en societat l’Open Computer, una línia d’ordinadors el principal interès de la qual residia en l’afirmació per part de la mateixa Psystar que gràcies al projecte OSX86Project, podien executar el sistema operatiu Mac OS X d’Apple sense problemes, però a una fracció del preu que costa un Mac original.

Els dubtes no van trigar a sorgir; en un primer moment foren de caire legal, centrant-se en si la instal·lació de l’OS X en una màquina no Apple violaria o no la llicència d’ús que la companyia de Cupertino imposava acceptar als compradors d’una còpia del seu sistema operatiu. Psystar es defensava argumentant que això violava les lleis anti-monopoli nord-americanes, així el públic aficionat (normalment més interessat en les qüestions tècniques) va passar pàgina, però només per centrar-se en la mateixa companyia que havia realitzat l’anunci.

Diversos rotatius de prestigi com The Guardian o ComputerWorld van investigar sobre l’empresa, trucant a la seva seu i intentant posar-se en contacte amb ells infructuosament. Durant aquests dies també s’han detectat canvis sobtats en el lloc web de Psystar, a la secció de contacte. Les diferents adreces mostrades han estat investigades per aquests i altres rotatius, que s’han topat que en els locals indicats ningú havia sentit a parlar de Psystar… quelcom començava a fer pudor en tot aquest tema.

Per la seva banda, Psystar es “va defensar” simplement amb l’anunci a la seva pàgina principal que havien canviat d’adreça, i que l’anterior (errònia) s’havia introduït equivocadament. El canvi de localització s’hauria produït segons l’explicació oficial per la gran quantitat de comandes que s’havien generat de l’Open Computer, el que obligava a la companyia a mudar-se a una seu més gran per fer front de la producció dels ordinadors.

També s’explicava el perquè la botiga en línia havia estat inoperant durant unes hores, fet que segons la versió oficial de Psystar fou degut a què l’empresa que gestionava els pagaments (Powerpay) es va negar a seguir fent-ho. Per aquest motiu se la va canviar per Paypal.

Sense cap mena de dubte el tema dels continuats canvis d’adreça de Psystar és el que més inquieta als redactors dels mitjans especialitzats en noves tecnologies. Nombrosos llocs web com Gizmodo han dut a terme un seguiment gairebé en temps real del que anava passant amb Psystar.

A partir d’aquesta setmana, i segons afirma en el seu lloc web, Psystar reprendrà els enviaments corresponents als primers clients que han adquirit un Open Computer. Amb tot l’enrenou generat pels mitjans de comunicació especialitzats i els dubtes que aquests han generat, aquesta companyia haurà de treballar durament per demostrar que la seva iniciativa és seriosa.

A més d’enviar els primers models als compradors, que s’encarregaran de comentar-los en els corresponents blocs, Psystar també va prometre un Open Computer a Ars Technica per a què aquesta en faci una anàlisi. Seran també els articles que surtin publicats a la premsa especialitzada els que decantin la balança entre el públic a favor o en contra de l’empresa de Florida.

I Apple?

De moment, la companyia de Steve Jobs es manté en un rigorós silenci oficial, es diria que observant els esdeveniments.

Tradicionalment Apple s’ha mostrat i es mostra molt gelosa de com i on són emprats els seus productes, lligant el seu programari a la seva plataforma de maquinari amb les excepcions d’aquells programes que també ha publicat en versió per a Windows.

La resposta a mitjà/llarg termini de la companyia de Cupertino és una incògnita, però les seves opcions van des d’un atac legal fins a ignorar-la completament o desacreditar-la en els mitjans especialitzats, incloure noves mesures de seguretat en el seu programari i/o maquinari per a què això no es torni a donar, o pressionar directament a Psystar per a què desisteixi de la seva actitud i deixi de vendre l’Open Computer com un clon dels Apple Macintosh.

Al llarg d’aquesta setmana es resoldran part dels dubtes que hi ha al darrera de tot aquest afer que ha pres el caire d’un autèntic sainet empresarial.

Guillem Alsina