Què passa amb les dades de Google després de morir?
Inactive Account Manager és una nova eina de Google que permet decidir què fer amb el nostre compte d’usuari i les seves dades un cop portem un determinat temps sense accedir a aquesta.
A priori, la pregunta amb la qual titulo aquest article pot semblar de mal gust, però la mort forma part del mateix cicle de la vida. Tots els éssers vius tenim “data de caducitat”, i els humans no en som una excepció a aquesta regla. Ja hi ha hagut molts casos de perfils en xarxes socials i comptes de correu electrònic que han seguit actius després de la defunció del seu propietari, i rebent missatges, quelcom que fins i tot pot arribar a ser molest per als familiars del difunt. Cas més dur encara és si aquests comptes són hackejats i presenten algun tipus d’activitat en algun moment, per molt clar que això sigui degut a alguna activitat procedent d’una tercera persona, ja que el resultat no deixa de ser dur d’assumir per a parents i amics.
Aquest tema també ha estat abordat per les companyies prestadores de serveis, i fins i tot han estat creades empreses amb l’únic propòsit d’eliminar els comptes d’usuari un cop aquest hagi mort.
Google ha mogut fitxa en aquest sentit, i ha posat a disposició dels seus usuaris l’Inactive Account Manager, una mena de compte enrere que permet automatitzar determinades accions si durant un temps determinat (també programable) l’usuari no accedeix al seu compte de l’empresa.
Aquest mecanisme està pensat en termes generalistes, però en l’entrada del blog en la qual es presenta, es detalla clarament un propòsit concret: decidir què es farà amb el compte i les seves dades un cop l’usuari hagi passat a millor vida. La suposició de Google és que si aquest no accedeix al seu compte en el termini de temps estipulat, serà per una raó de força major com, per exemple, la mort, i per tant podrà determinar abans de que esta raó passi, què fer amb les seves dades.
A més de triar el termini límit, Inactive Account Manager permet realitzar accions com alertar el mateix usuari posseïdor del compte, no fos aquest secundari i l’usuari simplement s’hagi oblidat d’accedir, programar accions de notificació als nostres contactes i traspàs de dades, i finalment, eliminar els nostres comptes.
Copyleft 2013 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org
- FutureBuds: els auriculars que saben quan te’ls has tret - 7 de març de 2019
- Paymo, el primer smartphone-cartera veritablement digital - 7 de març de 2019
- Mobile World Congress: algunes conclusions interessants - 4 de març de 2019