Què saben els adolescents sobre les xarxes?

Compartir

Com si d’un guió d’una sèrie juvenil es tractés, l’altre dia em vaig assabentar (per una persona molt pròxima) que un grup d’estudiants de 1r d’ESO d’un Institut de casa nostra van crear un grup al Facebook per insultar a una altra companya. La mare de l’afectada ho va veure i l’Institut va prendre les mesures pertinents.

Vaig tenir l’oportunitat de parlar personalment amb un dels participants de la malifeta i al preguntar-li per què ho havia fet, em va respondre amb un “perquè tothom ho fa”. Deixant de banda aquest fet que no deixa de ser una gamberrada d’adolescents 2.0, sí que ens pot portar a una reflexió interessant.

Què saben els adolescents sobre les xarxes? De ben segur que la majoria d’ells les utilitzen amb més destresa i freqüència que nosaltres, però em dóna la sensació que no són conscients de l’eina que tenen entre mans. Ja no parlem de casos d’abusos (que també hi són), sinó del seu dia a dia a les xarxes.

Són els alumnes als que hem de castigar? Sí, però ells no en tenen tota la culpa. La culpa és de la família, l’escola i la societat en general (amb excepcions, evidentment). El món d’Internet evoluciona a una velocitat vertiginosa i cada dia es creen noves plataformes i xarxes. No obstant, no és excusa per quedar-se de mans plegades mentre tot avança. No podem apartar als nostres nens i adolescents d’Internet, seria una decisió cavernícola a part d’impossible de portar a la pràctica, però sí que es pot fer pedagogia i conscienciació, a casa, a les aules, als mitjans de comunicació i a on sigui. Hem de fer entendre a les noves generacions, que allò que posen a Internet, no es queda tancat en una habitació sense finestra.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: