Què se li podria demanar a Windows 8?

Compartir

WindowsFinalitzat el desenvolupament del Windows 7, ja s’estan posant sobre la taula les primeres especulacions sobre com serà el successor d’aquest, que de moment s’ha donat en anomenar Windows 8. Virtualització i integració amb els serveis en línia podrien ser dos punts potenciats respecte a l’actual versió.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Malgrat que encara no el veurem a la venda en botigues ni preinstal·lat en els nostres ordinadors fins al 22 d’octubre, data en la què Windows 7 es posarà a disposició del públic en general, ja s’està pensant en el seu successor. Com ja vaig esmentar en un article anterior, Microsoft sempre treballa en dues noves versions del seu sistema operatiu de forma simultània, així que un cop acabat el desenvolupament del successor de Vista, podem preguntar-nos què se’n sap sobre el futur a més llarg termini de la família de sistemes operatius de Microsoft.

Perquè la veritat és que poc o res se’n sap amb seguretat, malgrat que naturalment quelcom s’ha especulat. És probable que una de les tecnologies que millori sigui la de virtualització, facilitant a les màquines de sobretaula aïllar l’execució dels programes en memòria, quelcom semblant al què farà també el nou Google Chrome OS i que redundarà en més seguretat de tot el sistema operatiu en general, ja que a partir de llavors els creadors de virus (virii) hauran de buscar dos forats presents simultàniament (un en el programa i un altre a la màquina virtual que l’allotja) per accedir a algun tipus de control sobre la màquina.

Microsoft ha de tenir en compte cada dia a un nombre més gran de plataformes amb les seves característiques particulars cadascuna d’elles segons el tipus de màquines a les que vagin dirigides. Així, i mentre es pot esperar una evolució dels microxips Intel Atom cap a estructures multi-nucli de dos o fins i tot quatre cores, els processadors de sobretaula continuaran la seva evolució passant dels dos o quatre nuclis actuals als vuit o setze d’un futur no gaire llunyà, probablement quan Windows 8 tregui el nas. Això farà que el successor del Windows 7 s’hagi d’adaptar a una gran varietat d’arquitectures, des de les més potents fins a una possible nova generació de micros per a dispositius encara més petits que els netbooks, o ordinadors d’ultrabaix preu, menys de 100 Euros.

Els serveis en línia són el futur que ja és present. Chrome OS s’orienta cap a ells, i és probable que Windows 8 ja s’estigui enfocant cap a una major compenetració amb la propera generació de serveis Live de la mateixa Microsoft, que sens dubte s’aniran potenciant cada cop més per fer front al colós del cercador.

La transició des dels 32 als 64 bits s’està fent lenta i pesadament. Windows 8 potser pugui constituir un pas endavant molt significatiu, donant més importància a la seva versió de 64 bits i forçant que fabricants i integradors migrin el seu parc de màquines en massa cap a la nova arquitectura. Amb Windows 7 encara no es donarà aquest salt massiu tan esperat, malgrat que en els mesos vinents en què aquest sistema sigui la punta de llança de Microsoft, aquesta arquitectura anirà ampliant la seva presència al mercat.

Tot i això, no veurem un tall radical amb els 32 bits a “l’estil Apple”, tallant de soca-rel i limitant el suport només als productes prèviament existents. Ja en Windows 95 i 98 va sobreviure durant molt de temps codi de 16 bits heretat del Windows 3.x, i no ens referim a la línia de comandes de l’MS-DOS, sinó a llibreries del propi sistema. Potser el principi de la fi dels 32 bits comenci una versió més enllà del Windows 8, a la qual podríem començar ja a anomenar Windows 9.

La interfície d’usuari probablement es veurà canviada en algun aspecte, però en aquest moment és impossible dir res sobre això. El més probable és que les primeres versions internes afegeixin molts pocs canvis sobre la interfície que empra 7, en vista a esperar les influències que en el futur a mitjà termini vinguin des dels dispositius mòbils (un camp en el què Apple va innovar amb la interfície multitàctil, quelcom que va passar després als ordinadors de sobretaula) o altres tendències.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)