Què serà Cocktail?

Compartir

AppleEl rumorejat nou projecte d’Apple en conjunció amb diverses discogràfiques pot conjugar maquinari amb un nou format de continguts multimèdia.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Tal i com ja informàvem la setmana passada, aquests darrers dies han crescut a la Xarxa de xarxes els rumors sobre l’últim projecte d’Apple. No és res de nou que hi hagi rumors sobre projectes i futurs desenvolupaments de la companyia de Steve Jobs, més aviat al contrari; la fascinació que provoquen els productes de la companyia de la poma en la legió d’admiradors incondicionals que té a tot el món -i que els han convertit en objectes de culte-, juntament amb el secretisme que guarda Apple sobre els seus plans de futur i nous productes, provoca que es dispari la imaginació de la gent. Diversos Mitjans de comunicació en línia empren fonts que filtren informació sobre aquests desenvolupaments, encara que també s’ha especulat sobre la possibilitat que darrere de les filtracions es trobi la mateixa Apple, que així controlaria l’expectació generada entre el públic final.

La darrera tanda de rumors correspon a Cocktail, un projecte en el què els nois de Steve Jobs estarien treballant amb les grans productores del món audiovisual i que podria correspondre’s amb un nou dispositiu de maquinari en format Tablet PC i/o un nou format audiovisual que uniria diverses fonts d’informació per a un contingut d’entreteniment.

Si per al primer ja explicava tots els detalls en un article publicat la setmana passada, per al segon alguns llocs web d’informació tecnològica apunten a què podria consistir en un format per a la comercialització de música i pel·lícules en línia que permeti conjuntar diverses formes d’informació (àudio, vídeo, text, hiperenllaços a llocs web) en un sol arxiu o localització, de manera que l’usuari pugui gaudir de tota la informació relacionada des d’un únic punt de partida.

L’objectiu és crear una nova forma d’entreteniment així com una nova forma de comercialitzar contingut. Per exemple, algú que comprés el disc d’un artista a iTunes en el format Cocktail, adquiriria a més de les cançons, els videoclips corresponents, contingut de text amb, per exemple, notícies sobre el grup, i accés a llocs web, microllocs i concursos online relacionats. La gràcia d’això és que es compraria un sol arxiu o un recurs determinat per tenir accés a tot, no cada fitxer per separat.

La forma exacta en què es duria a terme això no ha estat especificada pels mitjans online que tracten la informació. Podria tractar-se, efectivament, d’un arxiu descarregable, però les grans mides que suposaria aquest em fa decantar-me per pensar que es pot tractar d’un format de subscripció amb els continguts online. El gran èxit d’iniciatives com Spotify podria recolzar aquest model d’accés als continguts.

També s’ha especulat amb la possibilitat de què Cocktail uneixi les dues cares d’una mateixa moneda, maquinari i programari, en un nou dispositiu tipus Tablet PC que permeti reproduir còmodament el nou format. En aquest cas, i al meu parer, Apple estaria construint la nova generació de centre d’oci multimèdia (media center) informàtic, la clau del qual seria la portabilitat i una interfície multitàctil. El nou dispositiu tindria la grandària de la pantalla d’un netbook (10 polzades aproximadament) i seria tan estilitzat com un iPhone.

La seva data de presentació és una incògnita, ja sigui un nou programari, maquinari o ambdós, encara que s’ha dit que podria estar a punt per a aquest setembre/octubre, just a temps per crear l’expectació necessària per tal que sigui un dels regals tecnològics estrella de la campanya nadalenca. I, com sempre, li sortirien imitadors en el futur, basats en altres plataformes programari/maquinari com Windows o GNU/Linux.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)