Qui és el pirata?

Compartir

Pas en fals en les relacions públiques de la IFPI en saber-se que la compensació obtinguda per via judicial de The Pirate Bay anirà destinada no als artistes, si no a iniciatives per combatre la pirateria.

The Pirate Bay

La publicació en línia TorrentFreak, dedicada a l’actualitat sobre el sistema d’intercanvi BitTorrent i les notícies sobre propietat intel·lectual i la indústria dels continguts digitals, es fa ressò d’una notícia segons la qual, la compensació que la IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) rebrà de The Pirate Bay després del judici que va enfrontar a aquest lloc web contra la indústria discogràfica representada per la IFPI, no arribarà als artistes afectats.

Segons documents interns de l’IFPI, filtrats a Internet, la quantitat de 550.000 dòlars que s’embutxacaran les divisions sueca i britànica d’aquesta organització no es repartiran entre els artistes els discos dels quals van ser descarregats gratuïtament de la Xarxa per mitjà dels enllaços publicats a The Pirate Bay, si no que aniran destinats a iniciatives per combatre la pirateria.

La demanda fou interposada el 2008 per la IFPI contra The Pirate Bay per violar els drets de propietat intel·lectual i copyright de diversos artistes en facilitar l’intercanvi de música gratuïtament entre internautes, proporcionant-los enllaços per a què descarreguessin discos il·legalment. El judici va acabar amb una sentència que obligava els representants de The Pirate Bay a pagar 550.000 dòlars en concepte de compensació a la IFPI.

Si aquesta havia demandat a The Pirate Bay al·legant el dany causat als artistes, el que la lògica dictava és que la compensació fos destinada a aquestes persones i grups, però finalment, i segons indica TorrentFreak basant-se en documents interns de la mateixa IFPI, aquests fons es gastaran en accions contra la pirateria.

Legalment, la IFPI no ha fet res malament; si la compensació se’ls ha atorgat a ells, estan en el seu dret de destinar els diners al què creguin més oportú. El problema és d’aparences, de relacions públiques, doncs el que es veu des de fora és que els que van ser perjudicats finalment no veuran ni un cèntim de les compensacions, que es gastaran en altres coses.

Independentment que considerem que aquestes campanyes i accions poden resultar beneficioses per a la indústria musical, discogràfica i per als mateixos afectats, els diners seguiran sense anar a parar als que haurien de ser els seus destinataris finals, els artistes que segons la sentència són els afectats per les accions de The Pirate Bay.

Tot es redueix, doncs, a aparences, que també són importants. La dona del Cèsar, a més de ser-ho, ho ha de semblar.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: