Quines conseqüències pot tenir la derrota judicial de Samsung?

Compartir

La sud-coreana haurà d’abonar una quantiosa indemnització a Apple en haver estat trobada culpable de violar algunes patents d’aquesta darrera en els seus smartphones.

Després d’uns quants mesos, es tanca la primera etapa d’un dels judicis més sonats dels darrers temps en l’àmbit de la indústria tecnològica, i del que podria ser el pas previ a la disputa legal més transcendent d’ençà del judici per pràctiques monopolístiques a Microsoft.

I la perdedora en aquest cas ha estat Samsung, trobada culpable pel jurat en un complet veredicte en el qual se l’acusa d’haver violat diverses patents propietat d’Apple en els seus terminals mòbils i tauletes tàctils.

Abans de res, cal tenir present que Samsung recorrerà la sentència, pel què aquesta encara no podrà ser ferm. Això significa que els models afectats no seran retirats del mercat ni es prendrà, almenys en unes setmanes o mesos, cap mesura en contra d’ells.

Després, cal tenir en compte que els models afectats són, en general, de finals del 2010/principis del 2011, arribant a mitjans 2011 com a molt en algun cas aïllat. Un terminal amb més d’un any al mercat ja es pot considerar, a hores d’ara, com a desfasat. Si a això li afegim el punt anterior que retardarà l’aplicació de la sentència, això vol dir que no es retirarà ni un sol d’aquests telèfons de manera immediata, per la qual cosa Samsung podrà esgotar o gairebé esgotar el període en el qual els telèfons afectats li són rendibles.

Igualment, el pagament dels més de mil milions de dòlars encara es pot veure substancialment reduït segons el resultat de l’apel·lació.

El pal més dur per a Samsung li pot venir pel que fa als seus tablets Galaxy Tab, especialment el de 10 polzades. Per a aquest model, la situació sí que es pot tornar complicada, igual que per al paper de la sud-coreana en l’arena de les tauletes tàctils.

La sentència té moltes lectures diferents pel que fa a les seves possibles conseqüències, però aquestes no aniran més enllà de les fronteres nord-americanes, malgrat que en altres àmbits jurídics (com la Unió Europea) es podria prendre el cas nord-americà com a referència.

Pel que fa a les tecnologies pròpies del sistema operatiu, algunes veus opinen que aquesta sentència pot servir a Apple per a una futura envestida directa contra Android. Però, tot i això, la majoria dels apartats que es refereixen a aquest aspecte tracten de la capa de programari TouchWiz afegida per Samsung als seus terminals, i no al “Stock Android” que Google facilita als fabricants.

Oportunitat per a Microsoft?

Fins ara, la companyia de Redmond ha tingut dificultats per posicionar la seva plataforma mòbil entre el públic tot i comptar amb un tradicional pes pesat en el camp de la telefonia com és Nokia, absolutament entregada a la tasca de fer créixer aquesta plataforma (doncs en això els hi va la vida…). Òbviament, una ensopegada per part d’Android podria beneficiar el Windows Phone de Microsoft.

Però aquest benefici vindrà per la por dels consumidors o per la dels fabricants? Els consumidors són, en la seva gran majoria, aliens a aquests afers judicials, encara que és probable que es donin alguns casos en què el consumidor tingui en compte aquest particular.

Entre els fabricants sí que s’estendrà més la por, però tampoc per a què hi hagi un abandonament massiu de la plataforma de Google, si no més aviat una tendència a la diversificació, a adoptar altres plataformes en alguns models “per si de cas”. I Windows Phone és l’opció que parteix amb avantatge.

Bill Cox, Director Senior de Comunicació i Màrqueting per a Windows Phone a Microsoft, va deixar caure un tweet que diversos mitjans han interpretat com l’expressió de l’alegria pel resultat del judici, encara que certament pot ser més l’expressió d’alegria per un futur per a Windows Phone amb més amplitud de mires.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: