Quines novetats portar? Firefox 3?

Compartir

Més estabilitat i funcionalitat són les claus amb les quals Mozilla vol batre a Microsoft en el camp dels navegadors web.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Amb la quarta beta de la nova versió del navegador web lliure per excel·lència publicada a principis d’aquest mes, un recent anunci ha donat a conèixer al món que podríem començar a gaudir de Firefox 3 cap al juny. Però quines novetats ens presentarà aquest navegador per a què l’escollim d’entre una oferta tan completa com la que tenim actualment?

En primer lloc, estarà basat en la darrera versió del motor de renderització Gecko, la 1.9 . Aquesta és la peça que s’encarrega de presentar la pàgina web que visualitzem un cop descarregats els diferents elements que la componen des d’Internet (text, imatges, animacions flash,…), així com d’interpretar les marques que indiquen tipografies o efectes en el text com ara negreta o cursiva.

Gecko 1.9 inclou més de 12.000 aspectes millorats respecte a la seva versió immediatament predecessora, i que incideixen especialment en el seu rendiment i rapidesa però sense descuidar altres aspectes com l’estabilitat i la seguretat.

Repassem algunes de les millores incloses en Firefox 3:

Rendiment

S’ha optimitzat l’intèrpret de comandes Javascript per millorar el rendiment amb les aplicacions de la Web 2.0, ja que les principals tecnologies empren Javascript per a la seva execució, com per exemple AJAX.

També s’ha optimitzat l’ús de la memòria per a què el programa en execució consumeixi el mínim, tot i que els requisits mínims per treballar amb aquest programa són realment baixos per a l’estàndard d’avui en dia (altra cosa són els recomanats).

Usabilitat

Per captar especialment l’atenció dels usuaris finals (que en definitiva són els que marquen la diferència en l’èxit d’una o altra aplicació), s’han simplificat i millorat certes funcionalitats del programa, com per exemple la manera en què desa les contrasenyes dels serveis web en els quals ens identifiquem, i que a partir d’ara es podrà fer un cop ens hàgim identificat en el sistema.

La integració amb el sistema operatiu en el cas de Windows Vista i Mac OS X ha augmentat, emprant més elements d’aquests sistemes.

Altres millores relacionades amb la usabilitat que podrem trobar en Firefox 3 són:

– s’ha revisat el gestor de descàrregues per a què sigui més fàcil localitzar els fitxers un cop descarregats. A partir d’ara també serà possible interrompre les descàrregues i que puguin ser represes en un altre moment, fins i tot havent tancat el navegador.
– els podcasts i vídeocasts poden ser associats amb el nostre reproductor multimèdia preferit per ser reproduïts immediatament després de ser descarregats i sense necessitat que l’usuari hagi de realitzar cap altra acció.
– millorada la gestió de les pestanyes en les quals es visualitzen diferents pàgines.
– la selecció de text a la pàgina web visualitzada pot fer-se ara en fragments no contigus prement la tecla Control en un PC o Comanda en un Mac.

Seguretat

Ara i amb un simple clic podem comprovar la validesa d’un lloc web mitjançant els seus corresponents certificats, el que ens avisarà de molts casos de phishing o simulació de llocs web en forma il·legal per aconseguir dades personals com ara contrasenyes o números de compte. Aquesta acció es realitza simplement amb prémer sobre la icona identificativa del lloc web a la barra de preferits.

També s’inclou una protecció antimalware que indicarà a l’usuari quan arriba a un lloc web potencialment perillós, el que es farà mitjançant un sistema de llistes.

Altres novetats relatives a la seguretat són:

– auto-verificació de plug-ins i add-ons per desactivar aquells que siguin massa antics o insegurs.
– el navegador "avisarà" a l’antivirus que tinguem instal·lat quan descarregui un arxiu des d’Internet per a què aquest pugui escanejar-lo.
– integració amb el sistema de control parental de Windows Vista.

Guillem Alsina