Realment Mark Zuckerberg va crear Facebook?

Compartir

FacebookLa possibilitat de transferir actius (vendre accions) de la companyia que es troba al darrere de la xarxa social més reeixida del moment ha estat suspesa com a mesura cautelar després de la demanda interposada per una persona que afirma ser “l’ideòleg” real que s’amaga darrere de la idea per a la creació de Facebook.

Redacció – Un jutge estatal nord-americà ha suspès cautelarment la possibilitat de transferència d’actius (és a dir, la venda d’accions) de Facebook després d’admetre a tràmit la demanda interposada per Paul Ceglia, qui declara posseir més del 80% de les accions de la multimilionària companyia.

Segons afirma Ceglia, en el 2003 va signar un contracte amb Mark Zuckerberg per tal que aquest creés un lloc de concepció i funcionament semblant a l’actual Facebook, amb un pagament de 1.000 dòlars de Ceglia a Zuckerberg, i una repartició d’accions de la companyia al 50%. Un dels punts del contracte, però, especificava que per cada dia passat després de l’1 de gener del 2004 (data en la qual s’havia d’entregar el projecte), Ceglia es quedaria amb un 1% més de l’empresa, percentatge que sortiria de la part de Zuckerberg. Segons Ceglia, el projecte fou entregat el 4 de febrer, pel que aquest ara posseiria el 84% de la companyia resultant.

Ceglia és un empresari que sembla tenir comptes pendents amb la justícia per una altra de les seves iniciatives; segons sembla va cobrar a clients sense entregar-los cap bé o servei a canvi. Juntament amb aquest fet, la qüestió del perquè tot just ara denuncia a Zuckerberg i no ho va fer abans, el fa semblar un simple oportunista que espera treure una mica de diners de la seva aventura. Tot i això, un jutge ha tingut en consideració els seus arguments, el que sense cap mena de dubte haurà posat en estat d’alerta a Facebook.

No és el primer cop que Facebook i, més concretament, el seu creador Mark Zuckerberg, es veuen ficats en un assumpte espinós; sense anar més lluny, el film The Social Network, que s’estrenarà properament i que explica la història de la concepció, arrancada i èxit de la xarxa social per excel·lència, no ha estat ben rebut en els quarters generals de Facebook, des dels quals ha estat titllat d’inexacte.

La “llegenda” explica que Zuckerberggg va crear Facebook a la seva habitació d’estudiant de Harvard inspirant-se en els típics llibres de fotografies de fi de curs d’instituts i universitats nord-americans, malgrat que com en el cas del creador de Napster, Shawn Fanning, són diverses les fonts que discrepen de la “historiografia oficial” per a realitzar afirmacions de còpies, plagis i robatori de propietat intel·lectual.

El domini facebook.com fou registrat el 1997, tot i que la coneguda xarxa social va començar a operar en el 2004. Un any abans havia estat registrat thefacebook.com, ambdós dominis per part de la mateixa companyia, MarkMonitor, especialitzada en la protecció de marques i imatge online.

Facebook no cotitza encara a la borsa, pel que la demanda l’afectarà mínimament, almenys de moment. El problema passarà a més si continua més enllà d’un jutjat estatal i es pren en consideració desembocant en un judici llarg. Això podria postergar indefinidament la seva entrada a la borsa.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)