Rebentarà Facebook la nova bombolla tecnològica?

Compartir

Les accions de la xarxa social no han deixat de caure des de la seva sortida a la borsa. Un indici de que s’acosta l’explosió de la nova bombolla tecnològica?

A Microsoft li convé més quelcom ja establert i amb una massa d'usuaris consolidada, com Facebook. Imatge cortesia d'Andrew Feinberg a Flickr sota llicencia Creative Commons

A Microsoft li convé més quelcom ja establert i amb una massa d'usuaris consolidada, com Facebook. Imatge cortesia d'Andrew Feinberg a Flickr sota llicencia Creative Commons

Moltes són les veus que proclamen que estem vivint una nova bombolla tecnològica com la que ja es va donar a finals del segle passat i que va explotar en el 2001. Ambdues bombolles s’han caracteritzat, en poques paraules, per la sobreestimació del valor de les empreses que treballen en el sector tecnològic.

Les mateixes veus posen a Facebook com l’exemple paradigmàtic d’aquesta sobrevaloració: una empresa l’actiu de la qual (els usuaris de la seva xarxa social) és altament volàtil i subjecte a les noves modes que puguin sorgir en aquesta àrea (dit d’una manera més planera, a canviar de xarxa social si es dóna el cas), i les inversions de la qual trigaran unes quantes dècades en ser tornades.

La “riquesa”, en aquest cas -i com en altres- es crea a partir de l’especulació, la compra d’accions a un preu esperant revendre a un altre de superior. Qui les compra ho fa amb el mateix propòsit i, així, fins a l’infinit. El problema sorgeix a partir del moment en què no es troben compradors disposats a pagar el preu, i és llavors quan es desploma la cotització de les accions.

Això de Facebook ha estat lleugerament diferent: ja des del primer moment, la seva cotització ha anat a la baixa, senyal que els compradors no confiaven en que la seva valoració estigués ajustada a un preu real.

Les accions de la xarxa social de Mark Zuckerberg van sortir al parquet a un preu de 38 dòlars, i entre ahir dijous i avui divendres s’han estabilitzat sobre els 33 dòlars amb una lleuger guany inferior al 5% respecte als dies precedents.

Per si la cosa no estigués ja prou complicada, les autoritats reguladores nord-americanes amenacen d’investigar la sortida a borsa de Facebook i, concretament, dels bancs que han fet d’intermediaris i que posseïxen part de la companyia.

Facebook en perill?

En absolut; la continuïtat de la xarxa social està garantida, almenys a mitjà termini i, fins i tot si l’empresa acaba fent fallida, és segur que una altra companyia del sector tecnològic comprarà el seu producte; a fi de comptes, el seu gran nombre d’usuaris i l’activitat que aquests despleguen els fan molt interessants per a qualsevol dels gegants de la Xarxa de xarxes.

Si l’existència d’una nova bombolla és una cosa que pocs posen en dubte, queda poc clar si l’evolució de Facebook afectarà l’esdevenidor d’aquesta, si significarà el principi de la fi de la bombolla o si, per contra, serà un cas aïllat.

Sigui el que sigui, totes les bombolles han acabat per esclatar, de manera que, tard o d’hora, la cotització de moltes empreses tecnològiques caurà.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: