Replicant arriba a la versió 4.2 d’Android

Compartir

No és una ROM normal com ho puguin ser Cyanogenmod o un stock Android, sinó una implementació 100% lliure del sistema que elimina drivers propietaris del seu codi font, el que al seu torn l’impossibilita emprar molt del maquinari dels terminals.

Android no és un sistema 100% lliure, igual que la majoria de les distribucions de GNU/Linux inclouen programari que no compleix amb les tres llibertats bàsiques dictades per Richard Stallman. En el cas del sistema operatiu del robot verd, el programari ‘privatiu’ ve dels drivers que permeten gestionar elements com la càmera de fotos o el GPS i, fins i tot, arrencar el propi sistema.

Però així com per al sistema operatiu del pingüí ha alternatives 100% lliures com Ututo, per a Android (que al cap ia la fi està basat en Linux) també hi ha una ROM amb programari totalment lliure: Replicant. La base de la qual parteix aquesta versió del sistema és el mateix codi font però sense els drivers propietaris per fer funcionar i gestionar determinats components.

El preu d’emprar un sistema totalment lliure en el qual es prescindeix de controladors subministrats pel fabricant per ser tancats o privatius és alt: en la majoria dels escassos terminals que suporta Replicant no funciona l’acceleració de gràfics 3D, ni el xip NFC, ni el GPS, i en gairebé cap tampoc la càmera. Això és degut a que les companyies fabricants del maquinari no proporcionen les especificacions d’aquests components ni alternatives als drivers que els controlen i són de codi tancat i de la seva propietat.

Ara Replicant ha anunciat la disponibilitat de la versió 4.2 d’Android com a base d’aquesta ROM 100% lliure, prenent com a punt de partida la coneguda ROM Cyanogenmod en la seva versió 10.1.3.

Tots els dispositius que fins ara eren suportats per Replicant 4.0 ho són també per la nova versió 4.2, tot i que en alguns d’ells s’hi han detectat problemes de lentitud que encara estan pendents de ser resolts. Com en versions anteriors, bona part del maquinari no és reconegut pel sistema en no disposar d’alternativa lliure als drivers propietaris.

Un aspecte del que se n’ha tingut cura especialment en aquesta darrera iteració és el de la seguretat, sobretot (i admès de manera explícita pels responsables del projecte) després que hagin estat airejats els casos d’espionatge massiu. Així, el sistema ha estat compilat d’una forma segura per limitar al màxim el nombre de possibles bugs existents, mentre que les apps vénen signades digitalment amb la clau GPG del projecte, de manera que aquells qui les descarreguin i instal·lin poden tenir la seguretat que són legítimes.

Com a substitutiu de la botiga Google Play, Replicant empra F-Droid, una botiga alternativa que només disposa de programari lliure i de codi font obert.

Replicant pot ser descarregada lliurement -com no podia ser d’altra manera- des del lloc web del projecte. L’SDK corresponent a la versió 4.2 del sistema també ha estat posat a disposició dels internautes per a la seva lliure descàrrega.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: