Revelats els primers detalls d’Ubuntu 9.10

Compartir

UbuntuUn canvi d’aspecte en la versió d’escriptori i serveis per desplegar aplicacions "on the cloud" en la versió servidora, les principals novetats d’una revisió que es comença a planificar abans del llançament de Jaunty Jackalope.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Quan encara s’estan ultimant els detalls de la versió 9.04 d’aquesta popular distribució que veurà la llum en un parell de mesos, Mark Shuttleworth ja va un pas més enllà i comença a parlar obertament de Karmic Coala, nom en clau de la que serà Ubuntu 9.10 seguint el cicle d’alliberar una nova versió cada sis mesos. I ho ha fet en un missatge dirigit als desenvolupadors d’aquesta distro a través de la llista de distribució.

A l’escriptori

El principal canvi d’Ubuntu 9.10 pot ser l’aspecte. Com el mateix Shuttleworth admet, "El [color] marró ens ha servit bé, però el Coala està considerant altres opcions". Criticat inicialment pels seus tons marrons i ataronjats molt poc freqüents en els entorns informàtics i encara menys en els escriptoris dels sistemes operatius, l’aspecte d’Ubuntu ha estat una de les seves senyes d’identitat al llarg del temps, fent ràpidament identificable una instal·lació d’aquesta distribució de GNU/Linux. La versió 9.10 podria, doncs, venir a ser la fi de tota una era.

El tema és: cap a què tendirà Ubuntu com a colors dominants en l’escriptori? La majoria dels sistemes operatius opten per tons blaus, però Ubuntu té una voluntat de desmarcar-se. Veurem un joc de colors innovador, o serà més aviat com la resta de distribucions? Serà degut aquest canvi a la voluntat de l ‘equip de Shuttleworth, o més aviat hauran cedit a opinions contràries al "look" tradicional de la seva creació?

Es treballarà en aquesta versió per tal que el procés d’arrencada sigui més ràpid, fixant-se com a model a seguir (tot i que no necessàriament a imitar) al nou Plymouth de Fedora, que a més és una arrencada gràfica com la que disposen Windows o Mac OS X. També es buscarà que sigui visualment atractiu a més de funcional, i s’està considerant variar la manera com els usuaris entren al sistema (la pantalla d’entrada) d’acord amb la nova arrencada.

Degut al gran èxit que encara estan tenint els netbooks, la versió de la distribució per a aquest tipus de màquines (Ubuntu Netbook Remix) també serà actualitzada amb els darrers desenvolupaments tecnològics procedents de Moblin, la distribució creada per Intel per als netbooks basats en la seva tecnologia.

En el servidor

Per a la versió servidora de la distribució, Canonical aposta pels serveis en el núvol. Aquesta forma de treballar s’està imposant de mica en mica i amb força a les empreses de totes les mides i entre els usuaris finals, popularitzada principalment pels serveis de correu electrònic en línia (Gmail, Hotmail, Yahoo! Mail,…) i que compta amb aplicacions tan reeixides com Google Docs. I per a això, l’empresa de Mark Shuttleworth ha pres com a exemple Amazon, empresa que disposa d’una sèrie de serveis en línia virtualitzats de gran prestigi: Amazon EC2.

La versió server d’Ubuntu 9.10 permetrà crear una sèrie de serveis en línia al més pur estil Amazon EC2 en el nostre datacenter, amb balanceig de càrrega i possibilitat d’escalar els recursos fins al que es necessiti per funcionar. Aquest projecte, batejat com a "Eucalyptus", estarà segons el que s’ha indicat, disponible en els repositoris de Jaunty Jackalope.

Els detalls de Karmic Coala s’acabaran de decidir a la trobada de desenvolupadors UDS (Ubuntu Developer Summit) que es celebrarà a Barcelona entre els vinents 25 i 29 de maig.

Guillem Alsina