Revelen full de ruta de Windows fins a la seva versió 9

Compartir

Abril de 2015 podria ser la data de presentació de Windows 9 segons l’expert en temes de Microsoft Paul Thurott. Abans, i des de l’abril d’aquest mateix any, podríem arribar a veure fins a tres versions prèvies, tot i que no se sap si seran obertes al públic o només per a desenvolupadors.

Paul Thurott, autor del conegut lloc web “Supersite for Windows” i prestigiós especialista en tot allò relatiu a Microsoft, ha donat a conèixer el que seria suposadament el calendari de llançaments previst per la companyia de Redmond per a la seva plataforma Windows.

Aquest començarà per una actualització en format service pack  que es coneixeria internament amb el nom Update 1 o GDR1, i que seria publicada paral·lelament a Windows Phone 8.1.

Del 2 al 4 d’abril es celebrarà la conferència BUILD al Moscone Center de San Francisco, en la qual -i segons les fonts de Thurott-tindran un gran protagonisme Windows Phone i Xbox, malgrat que l’expert en Windows opina que és allà on es farà pública la primera alpha de Windows 9 per a desenvolupadors, el nom en clau de la qual és Threshold (llindar).

La data de llançament de la versió definitiva del Windows 9 que s’estudia actualment és situada per Thurott a l’abril del 2015. Prèviament, i en l’any que hi ha entre la BUILD 2014 i l’abril del 2015, Microsoft podria presentar fins a tres versions prèvies, de les quals Thurott en desconeix la seva nomenclatura (beta, release candidate,…) i si estaran disponibles per al públic en general o només per a desenvolupadors.

Sobre això últim, l’expert en temes de Microsoft afirma que la companyia de Redmond necessita generar interès i expectació sobre el seu proper Windows per tornar a atraure els consumidors. Thurott titlla de fracàs a Windows 8.1, i s’acosta a aquesta definició per Windows 8.

La tornada del botó d’Inici

Es desconeixen encara les novetats que aportarà la propera iteració major de Windows, tot i que Paul Thurott esmenta fonts pròpies internes a la companyia Microsoft que revelen, entre d’altres coses, que el nou sistema tornarà a incloure un botó d’Inici.

La nova interfície gràfica en base a tiles heretada de Windows Phone canvia radicalment el look&feel de l’escriptori del sistema operatiu, a més de modificar també la manera de treballar en multitasca i gestionar les diferents finestres de les aplicacions*. Si a això li afegim que tot i haver mantingut l’escriptori clàssic en un discret segon pla que és on es pot treballar amb la interfície gràfica de les aplicacions heretades, a aquest li manca l’arxiconegut botó d’Inici, això ha provocat que més d’un usuari es trobi en veritables problemes per moure’s d’una manera mínimament còmoda per la interfície de Windows 8.

Segurament per això, per un criteri de pragmatisme cap als usuaris que fan la transició des de Windows 7 o una versió encara anterior, s’ha decidit tornar el botó d’Inici a la interfície, encara que Thurott no defineix com es farà això, si també estarà present a la barra de tasques de l’escriptori clàssic (el més probable), o bé si estarà ubicat en algun altre lloc (la barra lateral de la nova interfície) o d’alguna altra manera.

A més de la reincorporació del botó d’Inici, els usuaris també podran executar apps Metro a finestres a l’escriptori clàssic al costat de les aplicacions heretades, una altra facilitat per a usuaris veterans que migren d’una versió a una altra.

Thurott també aposta per l’actualització del llenguatge de disseny Metro a la versió 2.0, tot i que no s’atreveix a avançar cap novetat, ni tan sols si la funcionalitat d’execució d’apps en finestres formarà part d’aquest estàndard per a Windows.

conceptes tots dos que desapareixen en Windows 8, les finestres, en els nous programes escrits per a Metro ja no existeixen com a tals ja que la interfície de l’aplicació ocupa tota la pantalla (malgrat que se segueix podent canviar entre apps de manera ràpida i fàcil), i el concepte mateix d’aplicació com a programa amb nombroses funcionalitats i possibilitats es transmuta en molts casos al d’app, programa lleuger i dedicat a dur a terme una sèrie limitada d’accions, la qual cosa li dóna una simplicitat que el fa més apte per als usuaris novells.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: