Richard Stallman carrega contra els smartphones

Compartir

El somni de Stalin”, en referència a la possibilitat de controlar la localització i moviments dels posseïdors d’aquests aparells per part d’empreses i governs, ha estat una de les “perles” gens subtils que el fundador del moviment del Programari Lliure ha dirigit als telèfons intel·ligents.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – De sobra és conegut l’integrisme de Richard Stallman en qüestions d’ètica, incloent-hi aquelles que es refereixen a la tecnologia, una postura que li ha valgut no poques vegades les crítiques tant des de fora com des de dins del mateix moviment del Programari Lliure del qual en fou fundador. Les seves diatribes són cada cop més exacerbades i la darrera ha tirat amb bala contra un dels sectors emergents de la indústria tecnològica i al qual no se li veu encara límit en el pla comercial: el dels smartphones.

En una entrevista en exclusiva per a Network World, un provocador Stallman afirma que els telèfons intel·ligents són “el somni de Stalin” en referència a les grans possibilitats d’exercir control sobre els seus usuaris per part del “gran germà”. Deixa ben palès, com era d’esperar davant tal sentència, que ell no té telèfon mòbil, ja que considera que aquests dispositius permeten la localització i seguiment de qui els utilitza.

Stallman es refereix al “gran germà” (big brother) en el sentit orwellià del terme, i encara que no defineix amb exactitud a què es refereix amb aquest terme tan popularitzat en la cultura urbana, és fàcil deduir que apunta cap a governs i grans multinacionals.

Malgrat tot, i a banda de tota la bilis abocada per aquest controvertit personatge en contra dels smartphones, Stallman va deixar una porta oberta: es va referir a Replicant, una versió de la plataforma Android a la qual se li han eliminat tots els paquets de programari propietari. Stallman es va referir, precisament a què les plataformes lliures per a smartphones són desnaturalitzades per les empreses en afegir barreres que impedeixen la instal·lació o actualització de certes aplicacions, parlant de “tivoització” en referència a la plataforma TiVo, la qual als Estats Units impedeix per maquinari la realització de certs canvis per part de l’usuari, tot i estar basada en programari lliure*.

En l’entrevista, i a més de parlar de smartphones, el fundador del moviment del Programari Lliure toca altres temes com Google, llicències copyleft o Microsoft. Realment, és interessant llegir les opinions d’aquest personatge que, tot i haver-se radicalitzat en extrem durant els darrers anys, no hi ha cap mena de dubte que ha fet grans coses pel món de la tecnologia i la cibersocietat.

Com a nota curiosa, esmentar que l’entrevista realitzada a Stallman fou parcialment feta per correu electrònicament i parcialment per… telèfon mòbil. No el seu, evidentment, si no el d’un amic que l’acompanya a hores d’ara durant el seu tour europeu.

* La possibilitat de canviar el funcionament d’un programa per tal que faci el que vulguem és, precisament, un dels punts essencials que ha de complir qualsevol programa lliure.

Més informació

Lectura recomanada: entrevista completa amb Richard Stallman a Network World

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina