RIM podria estar interessada en llicenciar la seva plataforma de programari

Compartir

La multinacional canadenca busca solucions a la seva crisi que podrien passar per vendre o llicenciar algun dels seus productes o serveis.

Logo BlackBerry

Segons indica Bloomberg citant fonts properes al fabricant canadenc, RIM estaria interessada a fer-se amb els serveis d’un assessor en matèria econòmica per a què ajudi l’empresa a optimitzar els ingressos aprofitant al màxim els seus recursos.

Entre aquests recursos es troben els serveis de missatgeria, dels quals se’n podria buscar obtenir-ne més ingressos directes, i el catàleg de patents, que podria ser venut en part o en la seva totalitat.

Però el què més ha cridat l’atenció de Bloomberg és la possibilitat que llicencii la seva plataforma de programari a terceres parts, una cosa que no ha fet mai fins ara i que gairebé m’atreveixo a dir que no ha sospesat mai.

Els fabricants que haurien d’incorporar BlackBerry OS als seus terminals serien aquells interessats en disposar d’una plataforma de programari alternativa a Android amb la qual puguin jugar en el futur, i no es decantin per Windows Phone.

Però l’aposta per a què RIM llicencii el seu sistema operatiu topa amb alguns esculls: en primer lloc, la pregunta de si juntament amb el sistema llicenciarà també els seus serveis de missatgeria instantània, realment apreciats pel gran públic.

De ser així, el fabricant canadenc estaria atacant clarament al seu propi negoci de venda de smartphones, ja que per a ser competitius (i no veure com els compradors opten al final per una BlackBerry), les companyies llicenciatàries haurien de donar un maquinari comparable, amb els mateixos serveis per programari, però a un preu sensiblement inferior, fet que segurament li robaria clients a RIM.

De no llicenciar els seus serveis de missatgeria, ens quedaríem només amb el sistema operatiu, amb la qual cosa la majoria dels usuaris optaria per un Android o acudir directament a comprar-se una BlackBerry, el que convertiria aquesta opció en poc interessant per a terceres parts.

La situació és semblant a la viscuda per Apple a finals dels vuitanta, abans de que Steve Jobs tornés a encapçalar la companyia que va ajudar a bastir, i en la qual -i enmig d’un estat de semi-ruina- va llançar un programa per tal que altres fabricants llicenciessin Mac OS per fer ordinadors clònics per a crear un ecosistema semblant al què existia amb l’MS-DOS.

Recordem que, en aquell cas, l’experiment no va sortir com volien els responsables de la companyia de la poma, i fou la primera cosa que Jobs va tancar quan va tornar a prendre les regnes de l’empresa.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: