Rumor – BlackBerry s’acosta a Android?

Compartir

AndroidRIM podria estar treballant en adaptar la màquina virtual Dalvik al seu nou sistema operatiu basat en QNX, el que permetria al tablet PlayBook i als futurs smartphones córrer programari de la plataforma de Google com a natiu. Els dubtes legals sobre el plagi de codi font de Java en Android podria suposar un fre.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Què passaria si, a més d’executar les seves pròpies Super Apps, les BlackBerry de RIM poguessin treballar també amb programes propis de la plataforma Android? doncs que probablement es convertirien en uns dels més potents smartphones existents al mercat.

Això és precisament el que apunten els últims rumors llegits en els cenacles internautes interessats en les noves tecnologies, que la companyia canadenca estaria treballant en adaptar la màquina virtual Dalvik al seu nou sistema operatiu basat en QNX i estrenat amb el PlayBook, la seva resposta a l’iPad d’Apple.

Segons informen els que afirmen tal possibilitat, RIM estaria considerant la màquina virtual Dalvik com a intèrpret d’aplicacions Java. Aquesta es basa en la JVM (d’aquí l’acusació d’Oracle de còpia il·lícita de codi font del Java) però canviant certs aspectes, millorant-los en la visió de l’autor. Utilitzada posteriorment per Google en la seva plataforma de programari per a telefonia mòbil, aquesta màquina virtual permet que tot programa escrit per a ella es pugui executar sobre qualsevol dispositiu que l’usi sense cap canvi, amb el que portant la màquina i les API’s utilitzades a un altre sistema, aquest hauria de poder córrer aplicacions Android sense gaires problemes.

L’ús de Dalvik és lliure, trobant-se el programari sota llicència Apache 2.0.

Fre legal

Malgrat tot, sobre Android en general i Dalvik en particular penja una espasa de Dàmocles en forma de denúncia judicial per part d’Oracle, que acusa Google de copiar codi font de Java protegit per drets de propietat intel·lectual en Android i, més concretament, en Dalvik.

Amb el cas en un estadi molt embrionari, RIM podria optar per allunyar-se de possibles problemes provocats per una decisió judicial contrària a Google, malgrat que previsiblement aquesta es donarà a llarg termini, amb el que la companyia canadenca podria decantar-se cap a una opció menys conflictiva o a negociar amb Oracle la incorporació d’un intèrpret de Java corrent que no pogués executar el programari modificat per a Dalvik.

Com és habitual en aquests casos, RIM ha declinat fer comentaris al respecte.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)