Rumor: Microsoft podria adquirir a Nokia

Compartir

NokiaDe dur-se a terme l’operació, suposaria sense cap mena de dubte la notícia de l’any en la indústria tecnològica. L’objectiu de la companyia de Redmond -de confirmar-se- podria ser unir a una Skype recentment adquirida amb el fabricant finlandès de terminals. Però tot i això, no hi ha res que quedi clar…

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Diversos llocs web es fan avui ressò d’un rumor procedent d’una font prou fiable: es tracta de Murtazin Eldar, blocaire rus que ja ha encertat amb anterioritat diversos rumors relatius a la indústria tecnològica i, més concretament, amb la mateixa Nokia. La seva darrera predicció és una veritable bomba: Microsoft vol comprar la divisió de fabricació de telèfons mòbils de Nokia.

Gairebé totes les publicacions en línia que es fan ressò de la notícia i que apunten a Eldar com la font original, recalquen que se sospiten unes excel·lents connexions dins de la indústria tecnològica per part d’aquest blocaire degut a com n’han estat d’acurades les seves prediccions i com han encertat.

Es xifra l’operació en uns 32.000 milions de dòlars, quantitat que, més o menys, coincidiria amb les reserves en efectiu que li queden a Microsoft, segons algunes de les fonts consultades.

La intenció de Microsoft podria ser ajuntar Nokia i Skype, pressionar a les operadores per a què ofereixin en els seus terminals uns preus més econòmics per a la connexió a Internet i unes condicions més relaxades pel que fa a la quantitat de dades i la seva velocitat, per tal de competir finalment de tu a tu amb Apple i Google (Android).

Aquesta teoria té l’únic inconvenient que amb l’adquisició de Nokia, Microsoft s’enemistaria amb els altres fabricants que confien en la seva plataforma per a desenvolupar terminals, com Samsung o HTC. Però tot i això, el pes específic de la finlandesa en el mercat podria fer considerar els directius de la companyia de Redmond que no és tan greu l’enfrontar-se a altres fabricants, encara que si aquest acabés sent el cas, haurien de ser considerades múltiples ramificacions com l’ús d’Android en netbooks o el futur de Windows en els tablets. Una situació difícil de resumir i avaluar.

Stephen Elop, un quintacolumnista?

La hipòtesi d’Eldar ha fet que molts es preguntin sobre el paper de Stephen Elop, actual CEO de Nokia i antic directiu de Microsoft. Per a la majoria, aquest ha actuat com a un quintacolumnista que ha treballat per a l’acostament entre Nokia i Microsoft amb la darrera finalitat de facilitar l’absorció. D’això se’l podria culpabilitzar de la davallada de la cotització en borsa de la companyia finlandesa, abrupta des del passat 11 de gener quan va anunciar públicament la seva aposta per Windows Phone 7.

Tot i això, ningú o molt poca gent sembla fixar-se en la possibilitat que Elop hagués entrat en joc amb el tracte ja tancat i com a part d’aquest per a facilitar una transició que, de qualsevol manera, hauria -i ha- provocat recels entre treballadors i directius de la finlandesa, usuaris, analistes i, pràcticament, entre tothom. De ser certa aquesta teoria, l’acord s’hauria tancat força abans de donar a conèixer ni tan sols el nomenament de Stephen Elop i de l’adopció de Windows Phone, i probablement l’abrupta caiguda de les accions hagi estat quelcom que no han pogut controlar.

Una altra idea que em ronda pel cap és la possibilitat que Nokia, desesperada davant la caiguda en picat de la seva cotització (i, fins i tot, del seu prestigi entre els usuaris i analistes, que a hores d’ara semblen criticar tots els seus moviments fins i tot d’una manera totalment gratuïta), hagués demanat ajuda a Microsoft i aquesta s’hagués “ofert” a comprar-la.

Nokia també manté una joint-venture amb l’alemanya Siemens en el terreny de les infraestructures de comunicacions per a operadores que, juntament amb altres divisions no relacionades amb els terminals mòbils, no es veurien afectades per l’operació.

Recordo que tot això són conjectures i especulacions basades en una informació proporcionada per una font raonablement fiable.

Més informació

Article en el blog de Murtazin Eldar (en rus)

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina