Rumors apunten a un smartphone MeeGo de Nokia per a enguany

Compartir

NokiaEl seu nom seria N950, i jugaria el paper de successor de l’elogiat N900, un smartphone apte només per al públic més techie. Però per què confiar encara en una plataforma que presumptament serà abandonada?

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Les càbales que gairebé tota l’audiència es va fer després de l’anunci de Nokia de que apostaria per la plataforma Windows Phone en un futur proper eren d’un abandonament gairebé immediat de Symbian i MeeGo. Però malgrat tot, aturar els desenvolupaments encetats sota aquests projectes ha de ser com intentar frenar un transatlàntic en sec en un espai de amb prou feines un pam: impossible. Per això, probablement encara veurem més smartphones basats en ambdues plataformes, almenys fins que a Espoo no es tingui del tot clar un roadmap de futur.

La plataforma que més dubtes generava era MeeGo: encara no introduïda formalment per part de Nokia (que constava com una de les dues impulsores del projecte juntament amb Intel), era potser la més fàcil d’abandonar. D’aquesta manera, l’N900 -últim exponent de la sèrie de tablets personals equipats amb GNU/Linux del fabricant finlandès- es quedaria sense un successor que fes el traspàs de Maemo a MeeGo. Però els darrers rumors a Internet apunten al contrari, que Nokia encara traurà un smartphone basat en MeeGo al llarg dels mesos vinents.

Els rumors es basen en una de les presentacions realitzades en el Nokia Developers Day del Mobile World Congress d’enguany, i tot i que ja fa uns quants dies des que va finalitzar aquest esdeveniment, els rumors guanyen més força i difusió a cada dia que passen. Ara, a més, s’han anat incloent unes fotos del presumpte nou model.

De confirmar-se el llançament, l’estètica del nou smartphone seria la mateixa que ofereix l’N900, però amb un teclat lliscant en dues direccions: d’una banda tindríem el teclat QWERTY complet que ja apareixia en el 900 i, per l’altra, un teclat numèric per a poder marcar quan truquem.

El sistema operatiu emprat seria, tal i com s’ha dit, MeeGo en la seva primera versió estable per a smartphones i amb la interfície gràfica que ja s’havia mostrat amb anterioritat per a aquests terminals i que tan bones crítiques va recollir.

Però la pregunta clau continua a l’aire: per què? És difícil respondre-la sense saber de ben segur els plans de futur de Nokia, ja que encara que se sàpiga que el fabricant finlandès apostarà per Windows Phone 7 en un futur, encara queden diverses incògnites per desvelar que és possible que ni coneguin els seus directius perquè s’estan enllestint aquests detalls. Un bon exemple d’això és el futur full de ruta que seguirà la migració, i que pel que sabem podria durar anys.

Una altra cosa és que Windows Phone no és adequat per als models de telèfon mòbil més simples, els que no són smartphones i constitueixen un vedat en el qual Nokia gaudeix de molt d’èxit, especialment en els països en via de desenvolupament. Per a aquests terminals serà necessària una plataforma amb un cert potencial però més senzilla que la de Microsoft, i la resposta podria trobar-se en Symbian juntament amb la interfície S40 o fins i tot la S60.

Això últim implica que encara s’hauria de mantenir aquest sistema operatiu i treballar en la seva evolució, encara que sigui una cosa molt més simple i requereixi per a això la implicació de menys personal. La necessitat estaria aquí.

I MeeGo… bé, és possible que Nokia vulgui mantenir el seu compromís amb el desenvolupament i evolució de la plataforma per tal de disposar d’una certa possibilitat d’independència respecte a Microsoft. S’especulava abans del Mobile World Congress amb un tablet de la companyia, i davant l’absència d’una plataforma de Microsoft per a aquest tipus d’aparells, hi ha la possibilitat de que Nokia encara confii en MeeGo per a això.

Fins que Nokia no tingui clar el camí que s’ha de seguir en els propers mesos/anys, continuarem en les tenebres i regnant la incertesa en la seva ampla comunitat de desenvolupadors.

Aquest podria ser el nou Nokia N950?
Aquest podria ser el nou Nokia N950?

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina