Rupert Murdoch llança una altra andanada verbal

Compartir

CibersocietatMolt soroll per no gaire res: Murdoch no treu els seus mitjans de Google News, però ara es permet opinar sobre els llibres electrònics.

Rupert MurdochGuillem Alsina (guillem@imatica.org) – Quan a finals d’any va esclatar la polèmica arrel dels continguts indexats a la base de dades de Google News, el magnat nord-americà de les comunicacions Rupert Murdoch, amo entre d’altres de l’imperi Fox i del Wall Street Journal, va amenaçar de treure els seus mitjans del servei de notícies de la multinacional del cercador. A dia d’avui, si fem una cerca de continguts del domini wsj.com (corresponent al Wall Street Journal), continuem podent accedir a articles complets.

Murdoch no ha complert les seves amenaces en aquests dos últims mesos, i és que encara que el venerable empresari pugui marcar-se un farol, una decisió d’aquest calibre no s’ha de prendre a la lleugera, ja que alguns estudis indiquen que el tràfic rebut pels mitjans de Murdoch des de Google News suposa la meitat del tràfic total que reben.

El gest de Murdoch no ha estat un obstacle per a què el "media mogul" hagi tornat a opinar sobre un tema candent: el dels lectors de llibres electrònics o ebooks, el preu dels quals troba massa baix.

Tot ha vingut arran de l’oferta d’Amazon, que ven la majoria del seu catàleg en format electrònic a 9,99 dòlars, un preu notablement inferior al de les edicions impreses, el que afecta negativament els ingressos dels editors, ja que els llibres en paper són més cars i deixen un marge de benefici més gran.

El magnat afirma que els baixos preus només afavoreixen el venedor dels dispositius, ja que gràcies a la promesa de continguts més barats, el públic es veu seduït per l’aparell. Ara que veu com les vendes i les expectatives de futur dels ebooks creixen, Murdoch vol canviar les condicions en que ofereix els continguts a unes que el beneficiïn més.

Curiosament, Murdoch només sembla haver parlat de la minva de guanys per als editors, però no ha esmentat per res als autors. Potser tindrà por que aquests puguin començar a posar a la venda directament les seves creacions en format electrònic i acabin prescindint d’ell? Probablement és el que busquen fomentar Amazon i la resta de "llibreters electrònics", i al què li tingui terror la indústria editorial a la qual pertany el magnat nord-americà.

Foto: Rupert Murdoch per Elysson de Castro a Flickr

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)