Sailfish OS: ni Google Play ni ROMs de tercers

Compartir

Jolla no està en converses amb Google per tal d’oferir als posseïdors del seu terminal accés a la botiga oficial d’Android, ni alliberarà el codi font necessari per facilitar la creació de ROMs de terceres parts, quelcom que podria arribar a ser possible mitjançant un gran esforç tècnic.

Jolla anunciava recentment que la seva plataforma de programari (el sistema operatiu Sailfish OS) ja era compatible amb totes les apps d’Android sense que aquestes hagin de ser modificades. També indicava que els usuaris de Sailfish (de moment muntat només en el terminal Jolla que només està en reserva i haurà de començar a ser entregat a mitjans de l’any vinent) podran descarregar les apps des de les botigues d’aplicacions més populars, sense entrar a especificar i sense indicar si Google Play -botiga oficial i la principal en l’ecosistema Android- també entraria en el pack.

D’acord amb un dels responsables de premsa de Jolla, aquesta companyia finlandesa no està en converses amb Google per a què aquesta última faciliti l’accés a Play des dels terminals amb Sailfish. No ens ha estat facilitat cap nom concret d’app store alternativa, només indicat que Jolla està col·laborant amb les app stores líders a nivell local (?) per construir una botiga d’aplicacions pròpia per a Sailfish OS, amb programari tant nadiu com apps d’Android, i que aquests mateixos usuaris podran descarregar, instal·lar i utilitzar botigues alternatives si així ho desitgen.

Sobre la disponibilitat del programari més popular, des de Jolla indiquen que les apps clau per a la majoria dels usuaris estan disponibles des d’unes quantes botigues, referint-se clarament a aplicacions com WhatsApp, Instagram o Facebook.

Pel que fa a la disponibilitat de ROMs basades en Sailfish OS per a terminals populars en el mercat com el Samsung Galaxy S4, l’Xperia Z de Sony, o l’HTC One, des de Jolla no es pronuncien en cap sentit, malgrat que hi ha un handicap molt poderós: si bé el sistema operatiu és lliure, hi ha parts importants d’ell que encara són tancades (la interfície d’usuari i tot l’apartat que permet el funcionament de les apps) i que limiten molt l’acció de grups com XDA per exigir-los una gran quantitat de treball extra que, finalment, no deixaria de ser un fork del sistema original i no una ROM.

Finalment, i sobre la futura continuïtat del projecte, des de Jolla la desvinculen de l’interès o la manca d’aquest que puguin tenir altres fabricants; l’empresa confia en el seu propi terminal homònim i continuarà treballant fins i tot si ningú més confia en ells. I tampoc ens han volgut donar informació sobre possibles partners, indicant que les converses amb altres empreses les consideren confidencials.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: