Samsung i Mozilla anuncien el futur naixement d’un nou motor de renderització

Compartir

Encara en fase de desenvolupament, Servo és el fruit de la feina conjunta d’ambdues companyies per treure-li tot el profit a les noves CPU’s multinucli. Actualment s’està portant a Android sota arquitectura ARM.

Samsung continua treballant per a posicionar en el mercat el seu nou SoC Exynos 5 de vuit nuclis, aquest cop promovent juntament amb Mozilla un nou motor de renderització per a navegadors web que li treu el màxim profit a les modernes arquitectures multinucli, presents no només en el món dels dispositius mòbils gràcies als xips ARM, si no també en el món dels PC’s tradicionals (tant portàtils com sobretaules).

Servo ha estat desenvolupat des de zero en Rust, un llenguatge de programació també impulsat des de Mozilla i que segueix el mateix paradigma d’aprofitar els recursos proporcionats per les arquitectures de maquinari modernes. Podem considerar que Servo és una conseqüència de Rust.

Servo pot aprofitar l’existència de múltiples nuclis a la CPU, quelcom cada dia més habitual en els nostres smartphones, un camp en el qual els xips dual-core s’han imposat per a les gammes mitjanes-altes, i els xips quad-core comencen a treure el nas en les gammes més altes. En aquest terreny, Samsung sembla portar la davantera, tècnica i mediàticament, amb l’Exynos 5 Octa, un xip que disposa d’una particular arquitectura de vuit nuclis, diferenciats en dos grups de Quatre.

El taló d’aquil·les de l’Exynos 5 Octa és el programari, ja que si bé en el maquinari no té cap limitació per poder utilitzar els vuit nuclis simultàniament, el sistema operatiu (Android, basat al seu torn en GNU/Linux) sí la té. Aquesta col·laboració podem entendre-la, doncs, com un pas donat per Samsung per dur el món del programari a un aprofitament de les possibilitats del seu vaixell insígnia de maquinari, la qual cosa al seu torn hauria d’impulsar les vendes tant del Galaxy S4 (que disposarà d’una versió amb aquest xip) com de futurs desenvolupaments que es basin en aquesta arquitectura i en els futurs successors de l’Exynos 5 Octa.

Per la seva banda, Mozilla sembla buscar un futur successor a Gecko, que pugui respondre millor a l’era de les aplicacions en línia i el cloud computing en la que estem entrant a passes, cada cop, més grans.

De moment, Servo es troba en fase beta, amb la versió 0.6 ja disponible per a descàrrega i compilació. La seva migració a Android és lògica, tenint en compte que és la plataforma de programari que més quota de mercat s’endú en els smartphones, i la segona en importància en tablets després de l’iOS que munten els iPad d’Apple. No és probable que, degut a les llicències d’ús d’Apple, el veiem córrer sobre aquest darrer sistema operatiu, malgrat que tampoc és una idea descartable a mitjà/llarg termini.

 

Copyleft 2013 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: