Samsung: missió complerta

Compartir

Samsung s’esperava el seu revés judicial? Però, el més important: s’ha arriscat sabent el que li podia passar a canvi d’uns sucosos beneficis?

Mil milions de dòlars és una xifra que espanta a qualsevol mortal, que ens solucionaria la vida en cas de guanyar-la (a nosaltres i a unes quantes generacions dels nostres descendents si gestionem bé tants diners), però que a les grans multinacionals com Apple i Samsung no els representa una xifra tan significativa. Sense anar més lluny, la companyia de la poma mossegada va guanyar gairebé nou cops més que aquesta quantitat en el seu darrer trimestre fiscal.

I poc més d’aquests mil milions són els que Samsung haurà d’abonar a Apple en concepte d’indemnització després que un jurat la trobés culpable d’haver violat diverses patents en poder de la companyia de Cupertino i d’haver mimetitzat l’aspecte d’alguns dels seus dispositius. Però jo em pregunto: aquest era un risc calculat?

Si posem de costat un iPhone i un Galaxy S II, gairebé podem jugar a allò de “trobeu les diferències”. Sí, la mida, és clar, però l’aparença general és prou semblant entre ambdós models. Potser no per a què un consumidor s’arribi a equivocar i s’emporti un per l’altre… o potser si, sempre depèn del consumidor.

La qüestió és que ha estat gràcies a diversos factors inclosa aquesta semblança física i de funcionament, a més de la potència dels seus models flagship que la multinacional sud-coreana s’ha fet un lloc entre els principals venedors de smartphones del mercat, arrasant dins de l’ecosistema Android.

Potser -i dic que només potser- a Samsung li ha convingut córrer el risc, sabent la condemna que li podia caure, per tal de guanyar mercat i més diners dels què ha de pagar. Faré una comparació: quan a l’Estat Espanyol es va instaurar una normativa per la qual es prohibia emetre més d’una determinada quantitat d’anuncis en les pauses dels programes, les cadenes se la saltaven perquè els sortia a compte. Si la tu em multes amb 25.000 per passar-me de la ratlla amb els anuncis i jo cobro 100.000 per cada espot publicitari que emeto, no hi ha cap mena de dubte que pagaré la multa, perquè violar la llei em surt a compte.

Samsung pot haver fet els mateixos càlculs i haver vist que li sortia a compte: si guanyo, posem, un 20% del mercat i 10.000 milions, però he de perdre un 2% i 1.000 milions en un judici, em queda un 18% i 9.000 milions de benefici. Així que som-hi!

Qui no ho faria, posat davant de la mateixa disjuntiva?

De la mateixa manera, em sembla molt sospitós que, si la companyia tenia la certesa de no estar incorrent en cap violació contra les patents ostentades per Apple, canviés tant el disseny extern del Galaxy S3. Si, potser ganes d’estalviar-se futurs problemes, però al meu parer aquesta decisió emet un cert tuf a no estar exempt d’una certa culpabilitat.

Ni l’onerosa multa ni una possible futura retirada dels terminals infractors de les botigues podrà evitar que Samsung se n’hagi sortit ja amb la seva. A canvi d’unes pèrdues acceptables, s’endú un bon tros de pastís.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: