Samsung presenta la seva pròpia plataforma per a smartphones basada en Linux

Compartir

Telefonia mòbilS’anomena Bada (oceà en coreà), i vindrà a lluitar contra Android, Maemo i LiMo com a plataformes lliures, i contra Symbian, BlackBerry OS, Windows Mobile i iPhone OS per extensió. Realment és pràctic tenir tantes plataformes per a telèfons mòbils?

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La companyia coreana, un dels principals fabricants de telèfons mòbils i smartphones del món, ha presentat aquesta setmana en societat la seva plataforma lliure basada en GNU/Linux per a smartphones, que rep el nom de Bada. No s’han donat a conèixer detalls tècnics, tan sols que serà oberta, que proporcionarà una interfície d’usuari espectacular, i que el proper dia 10 de desembre es donaran més detalls amb la presentació de l’SDK per a desenvolupadors.

Samsung té una llarga experiència amb unes quantes plataformes, entre les quals podem esmentar a Symbian, Windows Mobile i Android, a més de diversos desenvolupaments propietaris. La creació de Bada no difereix dels motius que hagin pogut impulsar a Nokia a l’adquisició de Symbian o a la creació de Maemo, a RIM a apostar per BlackBerry OS o a Palm per donar a llum el seu nou WebOS: disposar d’una plataforma pròpia, amb la qual aportar una sèrie d’avantatges als usuaris dels seus dispositius i fidelitzar a una comunitat de desenvolupadors, que en comptes de programar per a una gran varietat de dispositius de diverses marques, estaran més units a un sol fabricant en concret, o a uns pocs.

Amb Bada es busca, a més, acostar l’experiència dels smartphones als usuaris de telèfons de gammes de consum més limitades. No en va, i segons un recent estudi al que s’ha donat molta importància i difusió, la majoria dels usuaris de telèfons mòbils troben a faltar en els seus terminals funcionalitats que si els proporcionen els smartphones, però amb un cost que molts cops és prohibitiu.

Seguint amb la tendència de reunir en un sol repositori les aplicacions per a la plataforma, Bada comptarà amb la seva pròpia botiga en línia en la qual els programadors podran publicar i els usuaris de tots els terminals que empren aquest sistema podran descarregar les seves aplicacions.

Estem en un moment en què el mercat dels sistemes operatius per a telèfons mòbils torna a eclosionar; Android ha obert la via possibilista de Linux, el màxim exponent del qual fins a la irrupció de Google en el panorama era LiMo, una plataforma recolzada per diversos fabricants que evolucionava lentament i a la que l’esperó de la competència de Google sembla haver despertat sobtadament. Palm ha llançat el seu nou WebOS quan semblava que optaria per pujar-se al carro de Windows Mobile, i Nokia diversifica entre un Symbian que és de la seva propietat i un Linux de nova creació desenvolupat per la mateixa companyia finlandesa: Maemo.

Malgrat tot, aquesta diversitat que pot representar un benefici estratègic per a les grans companyies que volen diferenciar el seu producte i fidelitzar als usuaris, constitueix un llast per als desenvolupadors, que han d’adaptar les seves creacions a una miríada de sistemes operatius existents, ja que per molt que la base de Bada sigui GNU/Linux, de ben segur que les APIs de la interfície d’usuari i algun protocol (de comunicacions o del tipus que siguin) variaran respecte a Android o Maemo. Per tant, la feina d’adaptar un programa d’una altra plataforma a aquesta o viceversa s’haurà de comptabilitzar a l’hora de dur a terme un projecte de programari.

També podem qüestionar-nos si la diversitat existent al voltant de la plataforma del pingüí és més un handicap a superar que un avantatge, encara que sembla quelcom inherent al creixement i desenvolupament de l’ecosistema GNU/Linux. ¿Pesa més l’avantatge de tenir diferents enfocaments i plataformes adaptades a les necessitats i gustos de diferents tipus d’usuaris, o bé aquesta dispersió ajuda a la competència?

Sense cap mena de dubte, la diversitat és bona, però fins a quin punt?

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)