‘Sandbox’ per a Flash i lector de PDF incorporat en Chrome

Compartir

ChromeGoogle inclou lector de PDF natiu i un nou mecanisme de seguretat en el seu navegador web per a les animacions Flash, aplanant el camí d’Adobe en contraposició al tracte que Apple està oferint a aquest productor de programari.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Serà potser per l’enfrontament larvat que des de fa un temps mantenen ambdues multinacionals, però la veritat és que Adobe sembla estar actuant de peó en la particular partida d’escacs que juguen Apple i Google (negada fins i tot tal partida des de les altes esferes de les dues companyies): quan una la denosta (Apple i, més concretament, Steve Jobs; Flash està vetat a l’iPhone i l’iPad amb agres crítiques), l’altra la recolza obertament (Flash 10 com un dels punts forts d’Android 2.2). I ara podem estar vivint un nou episodi que passaria per definir a Chrome com el ‘millor’ browser per a executar animacions i aplicacions Flash.

Fa pocs dies, Google va presentar la vuitena versió del seu navegador web, entre les novetats del qual figura un lector d’arxius PDF incorporat en el propi browser i assegurat mitjançant una sandbox, un mecanisme que aïlla la seva execució dins d’una mena de ‘caixa negra’ en la memòria de l’ordinador, el que aïlla aquesta execució de la resta de programes i dades donant com a resultat més estabilitat del sistema i menor vulnerabilitat en termes de seguretat. No és l’única novetat relacionada amb Adobe.

En la versió de desenvolupament (amb el que probablement veurà la llum en la propera versió estable, la 9) s’hi ha afegit la capacitat de tancar en una sandbox l’execució d’animacions Flash, amb la qual cosa aquesta és més segura. El plug-in de Flash per als navegadors web ha estat tradicionalment criticat com un ‘colador’ de forats de seguretat propis de dues peces de programari que interactuen (el punt més dèbil en gairebé qualsevol sistema informàtic), tant en Firefox com en Internet Explorer (els dos browsers preeminents del mercat abans de l’arribada de Chrome.

D’aquesta manera, i a més de mostrar el recolzament a Adobe que li manca a aquesta darrera per part d’Apple, sembla que Google vol convertir a Chrome en la plataforma perfecta per a l’execució de Flash, una funcionalitat que previsiblement heretarà Chrome OS.

Per ara, la funcionalitat de sandbox per a Flash només s’ha implementat en la versió de desenvolupament de Windows, desconeixent-se quan serà inclosa en les versions per a GNU/Linux i Mac OS X.

Com de costum, l’actualització de Chrome a la nova versió 8 és automàtica per a tots aquells equips que tinguin instal·lat el browser de la companyia de Mountain view.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina