Sembla que Oracle torna a jugar a gat i la rata, ara amb The Document Foundation

Compartir

La multinacional de les bases de dades no ha donat resposta oficial encara al comunicat del staff directiu d’OpenOffice, fet que consolida el trencament entre ambdues parts i l’estat de coses presentat per la nova entitat.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – LibreOffice sembla finalment destinat a convertir-se en el nom identificatiu de la suite ofimàtica abans coneguda com a OpenOffice, i la cúpula directiva de la qual va decidir recentment independitzar-se d’Oracle, empresa que havia “heretat” el timó del projecte de Sun Microsystems, companyia que havia adquirit amb anterioritat.

L’actitud que va prendre la nova posseïdora dels actius de Sun amb OpenSolaris, la versió comunitària de Solaris (l’UNIX de Sun, ara també en la cartera de productes d’Oracle), fou la “d’oblidar” el projecte, no donar signes de vida a la comunitat que el dirigia i, amb això, forçar finalment la separació d’aquesta en dos nous projectes: Illumos i OpenIndiana.

Passada gairebé una setmana d’ençà que la cúpula directiva d’OpenOffice llancés el repte a Oracle, la multinacional nord-americana continua sense donar signes de vida ni accedir a la petició realitzada per The Document Foundation per a què alliberi la propietat intel·lectual que té sobre el nom OpenOffice i la imatge de l’antiga suite.

Amb aquest panorama, podem considerar que la segregació és definitiva, i que probablement les coses es quedaran tal i com foren presentades per la nova fundació que promou el projecte LibreOffice, i que Oracle continuarà ignorant aquesta nova iniciativa.

La gran pregunta que queda per resoldre és si a partir d’ara StarOffice basarà el seu codi font en LibreOffice o bé si es donarà un fork entre els codis fonts dels dos paquets ofimàtics, i quin grau de compatibilitat tindrem amb el material existent en forma de plug-ins i extensions.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina