Sense notícies d’Efi-X

Compartir

Fa mesos que la companyia que la fabricava va desaparèixer de la nit al dia i, d’aleshores ençà, ningú ha pogut tornar a contactar amb ells.

Efi-X constituïa una aproximació diferent als ‘hacks’ per fer funcionar el sistema operatiu Mac OS X en un PC convencional: si la resta funcionen per programari modificant el sistema de la companyia de la poma mossegada, aquest ho feia per maquinari, emulant per a un PC convencional el maquinari existent en un Mac que diferencia ambdues màquines.

Aquest maquinari d’emulació no era res més que un mòdul que es podia connectar al port USB intern d’un ordinador de sobretaula i, a partir d’aquí, deixava de ser necessari comptar amb un Mac OS X modificat, ja que amb el mitjà d’instal·lació original ja funcionava.

Un Efi-X

Un Efi-X

El producte va rebre bones crítiques per part dels usuaris, malgrat que part de la premsa especialitzada va acusar l’empresa fabricant (ASEM) d’emprar sense permís ni reconeixement, elements tant d’Apple com de l’OSX86 Project al microprogramari (firmware) del dispositiu, després que aquest fos obert i analitzat.

Es desconeix si van ser aquestes crítiques o alguna amenaça legal per part d’Apple, però la veritat és que tant el lloc web com els fòrums d’usuari d’aquest producte han desaparegut d’Internet, i els distribuïdors (com Zougate) manifesten aquesta situació admetent-se incapaços de contactar amb ASEM, al mateix temps que ja no poden oferir noves EFI-X o només les que els quedin en estoc.

Això va passar a finals del 2013 i, d’aleshores ençà, ningú ha estat capaç de tornar a tenir contacte amb l’empresa ni explicar de manera ‘oficial’ què és el que havia passat.

Les plaques EFI-X es van deixar de produir i vendre justament quan apareixia en escena la darrera versió del Mac OS X, la 10.9 Mavericks, per a la qual no hi ha suport per part d’aquest maquinari especialitzat.

 

Copyleft 2014 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: