Sense novetat en el ciberfront d’Ucraïna

Compartir

Calma absoluta en el front electrònic del conflicte rus-ucraïnès, amb algun incident puntual però en general sense concitar l’animadversió de hackers d’un o altre bàndol, al contrari que en altres conflictes esdevinguts amb anterioritat.

Soldats ucranians i nord-americans en un exercici conjunt realitzat el 2011. Imatge cortesia de l'exèrcit nord-americà a Flickr sota llicència Creative Commons

Soldats ucranians i nord-americans en un exercici conjunt realitzat el 2011. Imatge cortesia de l’exèrcit nord-americà a Flickr sota llicència Creative Commons

No hauria estat la primera vegada que un conflicte bèl·lic es plasma en ciberatacs, o que una amenaça de conflicte armat que no s’arriba a materialitzar si que té la seva contrapartida a La Xarxa de xarxes, sobretot de la mà de civils que, al marge o no de les autoritats polítiques i militars, llancen pel seu compte i risc ciberatacs contra les infraestructures electròniques del país contra el qual es realitza l’escalada de tensió i/o violència.

Va passar a Estònia el 2007 i, precisament, amb Rússia com a presumpta agressora (cosa que no es va arribar a demostrar mai, però en el que tots els analistes que han tractat el tema hi estan d’acord) motivat per la voluntat del govern estonià de retirar de la via pública una estàtua commemorativa de ‘l’alliberament’ del país per part de les forces de l’Exèrcit Roig soviètic durant la Segona Guerra Mundial.

També ha anat passant amb episodis intermitents des de fa anys amb l’Iran com a objectiu per part de la maquinària de ciberguerra nord-americana i israeliana principalment (encara que no és descartable que altres països de l’anomenat bloc occidental s’hagin apuntat a la ‘festa’), per impedir o limitar l’avanç del règim dels aiatol·làs en matèria nuclear.

Aquests són dos exemples de conflictes purament electrònics, sense més conseqüències que pèrdues econòmiques, almenys que se sàpiga, i que no han tingut plasmació fora d’Internet amb un enfrontament armat entre els països litigants.

Però entre Ucraïna i Rússia, i en contra del que molts temíem, no s’han produït actes de guerra electrònica de consideració.

L’Agència Reuters es fa ressò de les escoltes i intercepcions dels telèfons dels membres del Parlament d’Ucraïna que estaria realitzant l’exèrcit rus però, en aquest cas, més que parlar de ciberguerra hauríem de parlar d’un cas d’espionatge.

La revista Forbes analitza, en base a un article aparegut a Security Current, com seria una ciberguerra entre Ucraïna i Rússia i les seves conseqüències.

Consultats per aquest mateix rotatiu, des d’Akamai (companyia dedicada a servir continguts a Internet a tot el món, i amb uns serveis de monitorització de la Xarxa en temps real molt potents) ens han confirmat que no s’ha detectat cap activitat inusual a Internet ni un increment fora del corrent en els ciberatacs produïts entre ambdós països.

Per tant, podem concloure que, almenys de moment, no hi ha novetat en el front online del conflicte entre Rússia i Ucraïna. Esperem no només que això segueixi així, sinó una ràpida resolució satisfactòria per a totes les parts i, especialment, per als ciutadans.

Des d’aquestes ratlles agraeixo a Mercè Molist la seva aportació de fonts per a l’elaboració d’aquest article.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: