Series Yonkis treballa per convertir-se en una xarxa social i burlar així la temuda ‘llei Sinde’

Compartir

CibersocietatEn ser els mateixos usuaris els qui comparteixin els enllaços als capítols de les sèries en els seus respectius murs, el lloc deixaria de ser només d’enllaços com indica l’anomenada ‘llei Sinde’, pel que es podria defensar davant d’un jutge al·legant que no entra en la casuística de la regulació.

Redacció – Tot i que ha estat frenada en el seu tràmit al Congrés, l’executiu del Partit Socialista treballa per tal que l’anomenada ‘llei Sinde’ tingui una millor acollida al Senat, encara que sigui a costa de modificar part del seu redactat, consensuant-lo amb l’oposició del Partit Popular.

Mentre, i a despit de la victòria parcial que ha suposat per als grups defensors de les llibertats a Internet que la tombessin al Congrés, els serveis en línia i pàgines web que es poden veure afectades per la seva futura entrada en vigor es preparen per rebre el cop. Entre aquests destaca Series Yonkis, que recentment ha presentat la versió beta del seu nou lloc, amb el qual traça un canvi de rumb per convertir-se en una xarxa social en comptes d’un simple lloc que recull i ofereix enllaços.

L’objectiu sembla ser el de poder burlar una possible persecució judicial, ja que així Series Yonkis deixaria de pertànyer a la categoria de pàgines web d’enllaços per passar a formar part de la de xarxes socials. Oferirà eines per a què els usuaris publiquin enllaços i altres continguts, com ara crítiques o valoracions de les seves sèries de televisió preferides.

D’aquesta manera, i en ser els mateixos usuaris els que publicaran els enllaços als arxius de vídeo que contenen les pel·lícules per a la seva descàrrega des de la Xarxa, no es podrà responsabilitzar al mateix lloc de “piratejar” continguts. A més, ja actualment, Series Yonkis o els seus llocs germans (com Películas Yonkis) no emmagatzemen els continguts en si, sinó que només guarden i ofereixen enllaços a altres serveis de vídeo online o d’emmagatzemament d’arxius com Megavideo i Megaupload, des dels quals l’internauta pot veure de manera efectiva el film o descarregar-se’l. D’aquesta manera s’aconsegueix eludir la justícia en no disposar dels continguts en si, si no només dels enllaços.

La nova proposició de llei, que el govern va aprovar però no va superar el tràmit al Congrés, preveu que els llocs web que emmagatzemin i ofereixin material que violi els drets d’autor o de propietat intel·lectual podran ser subjectes d’una suspensió del seu accés per part dels internautes, terme una mica difús però que recorda al del “segrest” de publicacions escrites. La decisió sobre la suspensió la podria prendre una comissió dependent del Ministeri de Cultura, malgrat que aquest és un punt que probablement desapareixerà del redactat final que es presenti al Senat en favor d’una ordre judicial.

Cap de turc

Series Yonkis s’ha erigit en l’enemic públic número u per a la indústria cinematogràfica a l’Estat Espanyol, ja que és sens dubte una de les més populars i utilitzades pels internautes per a la descàrrega de pel·lícules des d’Internet.

Les seves pàgines acullen enllaços a films “ripejats” de DVD’s (arxius generats a partir del bolcat del contingut d’un disc DVD original) en definició normal i alta, i “screeners”, metratges obtinguts filmant la projecció en una sala de cine convencional de manera il·legal amb una càmera de vídeo.

Segons es rumoreja, la seva popularitat entre els internautes li ha posat la corda al coll, i SGAE i indústria cinematogràfica busquen donar exemple amb la seva caiguda. La pregunta és: la seva transformació serà prou per evitar que la portin a judici o la tanquin? Suposant, naturalment, un escenari en el qual la ‘llei Sinde’ fos aprovada, encara que sigui ‘descafeïnada’.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina