Serveix d’alguna cosa la democràcia propugnada per Facebook?

Compartir

Menys d’un 1% dels usuaris de la xarxa social van participar en la votació sobre els nous termes d’ús del servei, que han estat aprovats per l’empresa tot i comptar amb la majoria dels vots en contra.

A finals del passat mes de novembre, des de Facebook es proposaven una sèrie de canvis en els acords legals que regulen la relació entre l’empresa i l’usuari del seu servei de xarxa social, i que indiquen quin ús es pot donar als continguts publicats, les dades recollides i com gestionar tot aquest volum d’informació.

Les principals novetats dels dos textos modificats (la Política d’Ús de Dades i la Declaració de Drets i Responsabilitats) es referien a compartir les dades des de Facebook amb altres empreses que formen part del mateix grup però els serveis i productes de les quals no formin necessàriament part de la xarxa social, com per exemple Instagram.

Per a l’ocasió, es va estrenar una nova forma de vot, basada en els comentaris en la mateixa entrada en què es proposaven els canvis, i via correu electrònic. Per als textos proposats, i segons indiquen des de Facebook, han votat i comentat un total de 668.872 usuaris (menys d’un 1% del total dels que té la xarxa social), d’entre els quals, 589.141 (un 88%) ho han fet contra els canvis proposats. I, malgrat aquesta aclaparador derrota, els canvis han estat donats per vàlids.

Això és així perquè en una de les clàusules sobre el sistema de votació a Facebook s’hi especifica que per tal que els resultats siguin vinculants per a la xarxa social, aquests han d’implicar almenys els vots del 30% del total dels usuaris. Si Facebook supera els mil milions de comptes actius, això suposa més de 300 milions de comentaris i missatges de correu electrònic, una xifra impossible de gestionar.

Per fer-nos-en una idea, en les darreres eleccions a President dels Estats Units, van votar poc més de 125 milions de persones d’un cens de més de 300 milions d’habitants, amb tota la logística que unes eleccions d’aquestes dimensions impliquen, i l’interès molt més gran que desperten.

Arribar als 300 milions d’internautes usuaris de Facebook implicats activament en l’esdevenidor de la xarxa social és, si més no, una utopia. A més, amb l’aplicació de la regla que no s’arriba al 30% dels vots, es tapa que, dels que si s’hi han implicat, la majoria està en contra dels canvis duts a terme.

Es pot considerar això una democràcia real? Mark Zuckerberg i els seus directius poden afirmar que tenen en compte les opinions dels usuaris si posen límits coneixent perfectament que la dinàmica de participació serà sempre molt inferior a aquests?

La “democràcia a l’estil Facebook” sembla complir aquella màxima del despotisme il·lustrat que afirmava que el govern era per al poble però sense el poble.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: