Si lligues de forma invasiva, #Malamente

Compartir

Si has lligat de forma invasiva o has opinat sobre el cos d’una noia, has actuat malament. Aquest és el missatge que trobem a la nova campanya del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, amb l’Agència Catalana de la Joventut, anomenada #Malamente.

Es tracta d’una iniciativa que busca assenyalar les violències sexuals contra les noies, i que no es reconeixen socialment com a violències sexuals perquè estan normalitzades.

Violències sexuals en espais nocturns d’oci juvenil

#Malamente parla d’aquelles situacions que ens podem trobar en espais nocturns d’oci juvenil, però que també es poden desenvolupar a centres d’educació, botigues o al carrer.

I de quines violències estem parlant? L’espot de la campanya les identifica una a una: lligar de forma invasiva, opinar sobre el cos d’una noia (cosificació) o fer servir les drogues per excusar una agressió, entre d’altres, i que pateixen les noies només pel fet de ser dones.

La importància de la prevenció

La campanya assenyala les conductes com “malamente”. Aquesta expressió fa referència a una cançó de la famosa cantant Rosalía, una celebritat que marca tendència entre els joves actualment. La tria d’aquesta cançó i artista transforma la campanya en un moviment modern i proper que, a la vegada, permet transmetre un missatge molt important: si actues així, estàs agredint.

#Malamente es dirigeix tant als nois responsables de les agressions com als nois que, veient una, no actuen per aturar-la i es converteixen en còmplices de les violències sexuals.

Aquesta és una de les accions que s’ha posat en marxa dins el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere i representa una iniciativa que vol aturar i eradicar les violències contra les dones.

Últimes entrades de Arnau Sanz Ardanuy (Veure'ls tots)