Skyfire, el navegador mòbil tot terreny

Compartir

Mobile World Congress 2010Adobe Flash, Microsoft Silverlight, pel·lícules QuickTime o Windows Media Video són alguns dels formats que permet reproduir aquest jugador en el terreny dels navegadors web per a dispositius mòbils.

Especial Mobile World Congress 2010

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Juntament amb Bolt, aquest és un dels grans desconeguts en la guerra dels navegadors web que cobra una nova dimensió a l’escenari dels smartphones, amb una dinàmica prou diferenciada de la de les màquines de sobretaula, però no per això menys interessant. Els seus principals mercats són els Estats Units, Àsia i Orient Mitjà, però encara és prou desconegut a Europa i Llatinoamèrica.

Actualment ja compta amb gairebé tres anys d’història com a empresa i menys d’un any com a producte en versió final estable, doncs al maig del 2009 es va llançar la versió 1.0 després d’una sèrie de betes. En total, des del gener de 2009 al gener de 2010, uns cinc milions d’internautes han descarregat les diferents versions d’aquest navegador web per a smartphones, triplicant el nombre d’usuaris actius que han descarregat uns 100 milions de pàgines al mes.

Skyfire busca aportar solució a un dels problemes típics dels navegadors web per a telèfons mòbils: la reproducció de continguts multimèdia inserits a la pàgina web que s’està veient. Em refereixo als típics vídeos en Flash, QuickTime i altres formats que es poden veure sense el menor problema en un navegador web de sobretaula però que són gairebé impossibles de reproduir en molts telèfons mòbils si no és recorrent a aplicacions de tercers.

La seva darrera versió, la 1.5 presentada en aquest congrés, permet la reproducció de formats com ara Flash, facilitant l’ús de pàgines com YouTube en terminals en els que anteriorment era impossible. Ofereix també suport per a mode VGA, optimització per a interfícies d’usuari multitàctils, mode a pantalla completa, i les darreres versions de Flash i Silverlight.

Per a treballar, Skyfire empra el núvol (cloud) mitjançant servidors que comprimeixen el contingut del lloc visitat abans d’enviar-lo al dispositiu de l’usuari, un tipus de tecnologia que empren també altres companyies productores de browsers per a telèfons mòbils i que s’està estenent com la més efectiva per a estalviar en ample de banda. Segons em va indicar Jeff Glueck, CEO de Skyfire, la principal problemàtica de les operadores és que el consum d’Internet en el mòbil creixerà a un ritme molt superior a aquell en que es dimensionaran les xarxes de comunicacions, pel que l’estalvi de bits en les transmissions és quelcom indispensable si no es vol arribar al punt de saturació de les comunicacions sense fils. Skyfire és capaç de comprimir les dades d’una pàgina web fins a un 70 o 80% de la mida original.

En aquest cas, el programa que s’instal·la en el telèfon és només un client lleuger que descarrega les pàgines comprimides amb els continguts multimèdia que han estat convertits a un format que el browser interpreta.

Skyfire també té un component social, quelcom que sembla indispensable en qualsevol programari modern que es preuï: amb tan sols un botó, l’usuari pot compartir la URL d’una pàgina que li sembli interessant amb les seves xarxes socials (Facebook, Twitter,…) sense haver de copiar l’adreça, entrar a la xarxa social i enganxar-la després. També disposa de lector de feeds en el qual s’hi poden configurar unes quantes fonts per tal d’obtenir en un sol fil de lectura, tots els llocs que són fonamentals en la nostra vida internauta.

De moment, Skyfire està disponible per a Windows Mobile i Symbian, i s’espera la propera aparició d’una versió per a Android gràcies a la recent adquisició de Kolbysoft per part de Skyfire, productora del popular Steel Browser. Aquesta versió Android estarà basada en WebKit i encara no té data de sortida al mercat.

Tot i disposar d’una mica més de 100 plug-ins per al seu navegador, Skyfire no té una comunitat de desenvolupadors vertebrada al voltant del seu producte, almenys de moment; abans d’obrir les APIs, la companyia vol arribar a una massa crítica d’usuaris.

Skyfire es pot descarregar gratuïtament des del seu lloc web.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)