SkyOS en un moment delicat

Compartir

El sistema operatiu alternatiu no s’actualitza des de fa uns mesos, i el seu futur podria passar per un projecte de codi obert, fet que podria molestar en gran mesura a aquells qui han pagat per tenir la versió definitiva.


Redacció – L’ecosistema dels sistemes operatiu no s’acaba amb Windows, Mac OS X i Linux. Ni tan sols amb Solaris o les diferents branques de la família BSD. És realment ampli i hi ha sistemes dels quals l’usuari final no n’ha sentit a parlar mai, i fins i tot trobem pocs professionals de la informàtica que estiguin al corrent de la seva existència.
Un d’aquests casos és el de SkyOS, un sistema operatiu per a màquines d’escriptori pensat per a oferir espectacularitat gràfica i una alta funcionalitat a l’usuari. És un projecte que es va iniciar fa una dècada de la mà de Robert Szeleney, el seu creador i impulsor, i un grup de voluntaris.
Tot i que inicialment fou un sistema operatiu de codi obert i lliure, el seu creador va decidir tancar-lo i convertir-lo en un programari propietari i de pagament, malgrat que a un preu mòdic. Els compradors pagaven per tenir accés a les versions beta que s’anaven llançant periòdicament i pel dret a la versió final quan aquesta surti al carrer.
Malgrat tot, i a despit del ritme de treball continuat en el projecte, la seva versió definitiva s’anava demorant més i més, semblant un objectiu difícil d’aconseguir. Els problemes es van fer públics el passat 30 de gener, quan Szeleney va anunciar que es suspenia el desenvolupament del sistema operatiu.
En l’anunci publicat en el lloc web del projecte, Szeleney es “queixa” del ràpid progrés que el maquinari informàtic ha experimentat al llarg d’aquests darrers anys, dificultant la implementació de solucions per a la plataforma que lidera. És -o, almenys, això sembla-, la seva justificació per a dir que està cansat, que ja no es veu amb ànims per continuar amb el projecte.
El creador de SkyOS proposa quatre possibles vies per al projecte: en primer lloc, tornar a obrir el codi font del sistema, amb el què es suposa la creació d’un projecte renovat al més pur estil GNU/Linux, obert a la participació de programadors independents i de qualsevol persona interessada en el desenvolupament d’aquest sistema operatiu.
La segona opció seria posar SkyOS a disposició dels usuaris de manera gratuïta. Es suposa que no s’obriria el seu codi font, però es buscaria d’aquesta manera popularitzar el sistema.
La tercera opció consisteix en buscar un nínxol de mercat determinat i ocupar-lo, deixant de banda la filosofia de sistema operatiu multi-propòsit que fins ara ha guiat el projecte. Per exemple, podria especialitzar-se en netbooks, o en ordinadors d’alt rendiment gràfic per a animacions de vídeo o retoc fotogràfic, o bé en sistemes encastats.
La darrera opció és la més temuda pels usuaris, desenvolupadors i persones interessades en aquest projecte: simplement finalitzar el seu desenvolupament, rebutjar el projecte i és de suposar que buscar la forma de reaprofitar el què ja s’ha fet per a altres projectes de programari.
Per descomptat, poques d’aquestes opcions els fan gràcia a aquelles persones que en el seu moment van pagar per tenir accés al sistema operatiu, i que ara poden veure com van abonar una quantitat per no res.
De moment, el desenvolupament de SkyOS es troba congelat, ja que a la situació purament tècnica cal afegir-li el canvi que representa en la vida de Szeleney el naixement del seu primer fill, fet que ha suposat una minva considerable del seu temps de dedicació a SkyOS. Entre els usuaris, i si es jutja pels comentaris exposats a l’entrada del bloc de SkyOS, sembla que l’opció d’obrir el seu codi font és la que té més adeptes.
Copyleft 2009 www.imatica.org Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència: La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina