Skype obre tímidament el seu client de VoIP per a Linux

Compartir

La companyia, coneguda pel seu programari multiplataforma, ha anunciat la creació d’una versió open source d’aquest per a GNU/Linux, malgrat que no ha precisat detalls tècnics del projecte ni quines funcionalitats del seu “germà gran” inclourà.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Tot i que no pocs llocs de notícies han anunciat a so de bombo i platerets l’obertura del codi font del client de Skype per a Linux, hem de llegir acuradament l’anunci per adonar-nos-en que, en realitat, el que sembla que s’està anunciant és la creació d’un nou programa que sí que serà obert a la comunitat, però que no necessàriament es mostrarà el codi font del client principal, que és el que ara emprem tots els usuaris de Skype.

Els motius que poden dur a Skype a obrir el codi font de part de la seva tecnologia no queden del tot clars, però sembla que tot el que s’alliberarà tindrà a veure amb la plataforma del pingüí. Potser a Skype li estigui costant desenvolupar el seu programari per a aquest sistema i s’hagi decidit a buscar en la comunitat un recolzament important? En el comunicat, realitzat a través del bloc de Linux de la companyia, s’esmenta explícitament la UI (User Interface), indicant que disposar d’una interfície oberta facilitaria l’adopció de Skype per part del panorama “multicultural” (paraula textual) de les distribucions GNU/Linux.

Possiblement, el què busqui Skype és realitzar dues versions principals del seu programari, una basada en les llibreries GTK+ i una altra en les QT per a integrar-lo amb Gnome i KDE respectivament, els dos entorns gràfics d’escriptori que s’enduen la palma en l’ecosistema Unix/Linux. Per a QT, aquesta empresa ja hauria de tenir una part adaptada, perquè Skype és el client de VoIP emprat en la distribució Maemo de Nokia que equipa als Internet Tablet de la companyia finlandesa, i que basa la seva interfície gràfica en les llibreries de Trolltech (no en va, adquirida en el passat per Nokia).

Personalment, gairebé sempre m’he trobat amb algun problema en la versió per a GNU/Linux de Skype que m’ha obligat a retocar la configuració per defecte amb la què s’instal·lava aquest programari, pel què tampoc descarto que a l’empresa tinguin dificultats per adaptar-se a una arquitectura de sistema operatiu altament dinàmica i variable.

En tot cas, no s’han donat a conèixer els detalls tècnics del què s’alliberarà; es desconeix si serà el codi font de totes les funcionalitats o, per exemple, només de l’apartat de comunicació de veu deixant de banda la videoconferència, si es cedirà a la comunitat, es crearà un projecte tipus OpenOffice, si es desenvoluparan dos clients (un de lleuger open source i un altre de més complet aprofitant el codi font de la comunitat i dotant-lo de funcionalitats extra), o bé si es basarà tot el desenvolupament per a Linux en la comunitat. De la mateixa manera, no s’han fet referències a les altres plataformes (Windows i Mac OS X, a més de mòbils) per a les que està disponible Skype.

Tampoc s’ha donat a conèixer la llicència sota la qual es desenvoluparà el projecte, però amb tota seguretat serà una que permeti barrejar codi obert amb components de codi tancat, com la GPL versió 2 o la llicència Apache en alguna de les seves variants. La data de començament tampoc s’ha donat a conèixer.

Si s’obre el protocol de comunicacions (fet que alguns internautes dubten, basant-se en l’afirmació sobre la interfície d’usuari anteriorment esmentada), seria possible utilitzar-lo en altres aplicacions de VoIP per a GNU/Linux, i fins i tot per a altres sistemes operatius. Cal preguntar-se si això beneficiaria a Skype o, ans al contrari, la perjudicaria. Aquí es pot trobar la clau que expliqui què és el que s’obrirà exactament.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)