Smartphones amb ‘dual boot’ Android-WP: una realitat en breu?

Compartir

La fabricant índia Karbonn Mobile podria ser una de les primeres, sinó la primera, en llançar al mercat un terminal amb capacitat per arrencar amb Android o Windows Phone segons vulgui el seu posseïdor. Tanmateix, encara queden algunes incògnites per resoldre a nivell tècnic de com treballaran aquests terminals.

Al món de la tecnologia mòbil (smartphones, tablets i altres formats intermedis) li falta el que el món de la computació de sobretaula gaudeix des de fa temps: la capacitat d’execució de més d’un sistema operatiu, ja sigui concurrentment mitjançant emulació, com de forma nativa tornant a arrencar l’ordinador.

Per exemple, a dia d’avui podem gaudir d’un Mac que tingui Mac OS X, GNU/Linux i Microsoft Windows instal·lats, i treballar amb cadascun d’ells segons vulguem, necessitem o ens convingui. Amb un simple carregador i una partició o altres eines per compartir dades, fins i tot podem dur a terme la mateixa feina amb cadascun dels sistemes emprant programari diferent.

Fa temps que es parla de la possibilitat que en els smartphones també es pugui triar sistema operatiu en temps d’arrencada i, de fet, en el recentment celebrat CES de Las Vegas, Intel ja va parlar dels dispositius amb dual boot o arrencada dual, que permeten passar de Windows a Android amb tan sols tocar un botó.

En alguns ordinadors això ja és possible, com en el cas de l’Asus Transformer Book Trio, però encara no hi ha cap smartphone que ho permeti.

La fabricant índia Karbonn podria ser la primera en aconseguir aquesta fita combinant Windows Phone i Android, amb el sistema a triar en cada moment segons vulgui l’usuari, segons informa el portal Linux.com, dependent de la Linux Foundation, i basant-se al seu torn en una informació del portal nord-americà The Verge.

Cap dels dos rotatius fa esment de les dificultats tècniques que hauria de superar l’ús de les dues plataformes programari en un mateix dispositiu, com ara la manera de compartir els contactes per a què no calgui duplicar-los (probablement important-los mitjançant vCards, o bé disposant d’un programari propi d’agenda que prengués els contactes d’una font comuna per a ambdós sistemes), ni les dificultats de llicència o ús, ja que tant Microsoft com Google podrien llegar a posar traves legals a l’invent.

Tècnicament hi ha inconvenients solventables, ara és d’esperar que les companyies productores de les plataformes de programari no posin inconvenients al desenvolupament d’aquests dispositius, i que els fabricants de maquinari confirmin aquestes creacions.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: