Smartphones, tablets i altres dispositius mòbils: estació d’enllaç cap a la tecnologia ‘wearable’

Compartir

En un interessant article d’opinió de Mark Rolston a la revista en línia Technology Review del MIT, el CCO de Frogdesign afirma que els dispositius mòbils que tanta popularitat tenen actualment i que han posat la tapa del taüt al format PC, tenen els dies també comptats, i que deixaran pas a l’era dels ordinadors ‘vestibles’.

Les Google Glass (ulleres de la companyia del cercador que projecten imatges de realitat augmentada en un visor per combinar-les amb el que veu l’usuari) i la miríada de rellotges ‘intel·ligents’ que es connecten amb els nostres telèfons mòbils i permeten veure informació com les trucades entrants, les cites del calendari o els missatges de Facebook i Twitter, són només el principi. I és que aquesta mena de dispositius ‘mataran’ algun dia als smartphones i tablets, segons prediu Mark Rolston, Chief Creative Officer de l’estudi de disseny Frogdesign.

Aquesta empresa ha tingut al llarg de la seva història clients tan importants en la indústria tecnològica com Apple, NeXT (l’empresa que va crear Steve Jobs a la seva sortida d’Apple i que fou absorbida per la marca de Cupertino a la seva tornada), Sony o Sun Microsystems, i encara treballa de cap a cap de tota la indústria tecnològica i amb algunes de les marques més innovadores, per la qual cosa els seus directius (i, entre ells, Rolston) es troben en una posició immillorable per conèixer les tendències de futur de la indústria, tant les estètiques com les tècniques.

En un article d’opinió publicat en la versió online de la revista MIT Technology Review, dependent de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT per les seves sigles en anglès), Rolston apunta a què smartphones i tablets no són la fi del viatge que va començar amb els PC’s i portàtils, si no un pas més cap a una xarxa composta de petits microordinadors empotrats en els més diversos efectes quotidians, juntament amb sensors que els permetran reconèixer les condicions del mitjà.

Un exemple d’aquest nou tipus de computació que ha posat Rolston són els pagaments, que ara es poden fer des del nostre smartphone (el qual ha de ser desbloquejat, segons el dissenyador), però que en el futur podria fer-se amb el nostre smartwatch només tocant el terminal punt de venda.

De fet, tot el nostre cos podria ser considerat un node més d’una xarxa gegantina, al qual se li afegeixen sensors que mesuren el nostre ritme cardíac i altres paràmetres, amb ordinadors com el present a la Nike Fuel Band, que monitoritza tota la nostra activitat física i és capaç de portar-ne un registre.

De la mateixa manera, i seguint el fil argumental exposat per Rolston, aquesta nova generació d’ordinadors serà intel·ligent, duent a terme accions sense que les hi haguem de dir, actuant segons les nostres condicions físiques, ambientals, o altres ‘inputs’.

La computació omnipresent no queda tan lluny; avui en dia televisors i rellotges ja poden estar dotats de prou ‘intel·ligència’ com per a què ens permetin prescindir d’ordinadors de sobretaula per dur a terme les mateixes tasques, però en el futur podríem fins i tot gaudir d’un ordinador en un cotxe la pantalla del qual sigui una de les finestres del darrere del vehicle, tal i com ens mostra aquest vídeo produït per Microsoft.

En definitiva, la visió de Mark Rolston ja ha començat a fer-se realitat, i és probable que el canvi sigui tan subtil que no ens n’adonem de l’evolució fins que no tinguem la següent etapa al damunt.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: