Snow Leopard, el nou Mac OS X molt més ràpid i compatible amb Exchange

Compartir

AppleLa nova versió del sistema operatiu de la companyia de Cupertino completa la transició als 64 bits, incrementant la seva velocitat en general i afegint a més compatibilitat amb servidors Exchange de Microsoft, fet que li dóna més força en el sector empresarial.

La caixa del nou Mac OS XGuillem Alsina (guillem@imatica.org) – Des d’aquest passat divendres dia 28, els usuaris d’ordinadors Apple Macintosh (i fins i tot els propietaris d’alguns models de clònics no autoritzats per la companyia de Cupertino, tot i que això ja és una altra història…) poden adquirir en els distribuïdors autoritzats i a través de la botiga online d’Apple, la nova versió del sistema operatiu Mac OS X, que porta per numeral el 10.6 i per nom Snow Leopard (Lleopard de les Neus). Vegem quines són les seves principals novetats.

Des de fa temps, Apple s’esmerça en perdre part de la seva aura de companyia elitista els productes de la qual es dirigeixen als usuaris més benestants i exclusius. En part ho ha aconseguit, gràcies a productes que han constituït un fenomen de masses com la saga iPod o el telèfon mòbil iPhone, però en el camp de la informàtica els seus ordinadors encara gaudeixen d’aquesta fama d’inaccessibles a la majoria per preu i prestacions. Això no és obstacle per a què la companyia de la poma mossegada hagi arrabassat quota de mercat als tradicionals PC’s, i la seva plataforma Mac OS X es presenta com una seriosa rival a l’hegemonia de Windows, comptant amb un nombre més gran d’instal·lacions entre el públic final que GNU/Linux*. En conseqüència, les darreres versions del sistema operatiu han hagut d’incloure eines per a facilitar encara més l’ús de l’ordinador, en una plataforma en la què, precisament, si quelcom destacava des de sempre era la facilitat d’ús.

Una de les novetats destacades és que els actuals usuaris de la versió immediatament anterior del programari d’Apple (Mac OS X 10.5 “Leopard”) podran actualitzar-se a la nova versió al mòdic preu de 29 Euros. Per la resta, hi ha múltiples coses a destacar que poden ser objecte d’una anàlisi tècnica molt més profunda: un Finder millorat, més sensible i veloç, millores també en la velocitat de Mail i Time Machine, o un renovat reproductor multimèdia que a partir d’ara rep el nom de QuickTime X. Vegem en detall algunes de les més destacables.

Mac OS X 10.6 Snow Leopard en plena execució

Els nois de Steve Jobs són experts en realitzar canvis radicals en un curt espai de temps (molt menor que en els PC’s “convencionals”) i de facilitar el màxim possible aquestes transicions als usuaris, com en el cas de la migració d’arquitectura (dos cops: de Motorola 68000 a PowerPC, i d’aquesta a Intel x86), o amb l’eliminació de les disqueteres en els Mac’s en favor de les unitats òptiques i els suports connectables per USB/FireWire. En aquest cas, Snow Leopard realitza una transició cap als 64 bits que el món PC només ha començat tímidament.

El nou sistema d’Apple manté la compatibilitat cap enrere amb les aplicacions de 32 bits, però el nucli ja és de 64 i gairebé totes les aplicacions incloses amb el paquet del sistema (almenys totes les principals) s’han reescrit i recompilat per a funcionar en 64 bits, pel què l’aprofitament de la potència dels nous processadors és màxim al mateix temps que no es talla radicalment amb la base de programes existents. La transició també permet direccionar una major quantitat de memòria, pel què en el futur ens esperen Mac’s amb un nombre més gran de gigues de RAM.

Un punt en el que Apple està treballant molt i bé darrerament és la inclusió de suport per a servidors Exchange en els seus productes. Ja els últims iPhones disposen d’aquesta capacitat, i Snow Leopard també proporciona compatibilitat amb Exchange Server 2007, una funcionalitat amb la què probablement la companyia de Cupertino vulgui pujar enters en el sector empresarial. A Microsoft també li convé que els seus rivals directes incloguin compatibilitat amb Exchange, ja que és un argument més per a desmuntar possibles acusacions per pràctiques monopolístiques en un tipus de programari en el qual té una gran part del mercat.

Els missatges de correu, entrades de l’agenda i cites i reunions, poden ser gestionades a partir d’ara des d’un Mac i amb els programes inclosos per defecte amb el sistema operatiu, dins d’una xarxa de clients Windows.

Per als desenvolupadors, Grand Central Dispatch els permetrà escriure aplicacions que treguin tot el suc als sistemes multiprocessador i amb xips multinucli, permetent establir els balancejos de càrrega de forma optimitzada. I gràcies a l’estàndard OpenCL, fins i tot es podran aprofitar les targes gràfiques per a quelcom més que representar imatges.

* Segons diversos estudis

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)