Softbank, primera operadora en el m

Compartir

Japó serà el marc del desplegament de la primera xarxa Femtocell per a dispositius 3G, segons ha donat a conèixer el fabricant d’aquests equips, NEC.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Segons informa el fabricant d’equips de comunicacions NEC, l’operadora japonesa Softbank ha adquirit els equips necessaris per a la cobertura de la primera xarxa a gran escala de tecnologia Femtocell que oferirà cobertura a terminals 3G, i que entraria en fase de proves al Japó aquest proper gener de 2009.

La tecnologia Femtocell permet estendre la cobertura de telefonia mòbil a entorns que prèviament no disposaven d’ella, emprant per a això dispositius de connexió i camins per fer passar la veu que no formen part de les habituals xarxes de telefonia. Per exemple, l’empresa Netgear disposa d’algunes solucions que permeten donar cobertura a telèfons mòbils emprant per a això els routers de connexió a Internet domèstics i fent passar la senyal a través de la mateixa xarxa de telefonia fixa, tot i que això no vol dir que es tracti d’una tecnologia de VoIP.

Naturalment, aquest desplegament es durà a terme al Japó, com un primer pas per al que es preveu serà l’arrencada mundial d’aquesta tecnologia, que pot arribar a estendre’s ràpida i fructíferament donat el retard de la implantació del WiMAX en molts països, malgrat que no es tracta de dues tecnologies que competeixin sinó que més aviat es complementen; si el WiMAX pot facilitar l’arrencada de la telefonia mòbil IP, Femtocell permetrà millorar la cobertura dels telèfons que s’empren actualment.

Softbank no serà la primera operadora que utilitzi la tecnologia Femtocell per donar cobertura als seus abonats, ja que aquest honor correspon a l’operadora nord-americana Sprint, malgrat que el producte d’aquesta darrera es troba limitat a serveis 2G mentre que la xarxa de l’operadora nipona permetrà utilitzar connectivitat 3G.

Les experiències als Estats Units i el Japó poden servir com a precedent per un posterior salt a la resta del món d’aquesta tecnologia, encara molt poc explotada.

Guillem Alsina