Solaris 10 10/09: el primer de l’era Oracle

Compartir

SolarisPoques grans novetats en aquesta versió que inclou petites millores a l’anterior, en espera de llançar l’11 al llarg de l’any vinent. El suport per als productes d’Oracle s’ha millorat, com no podia ser d’altra manera.

Redacció – Petits retocs que milloren la seva eficiència i rendiment en servidors, i millores en el potent sistema de fitxers ZFS, una de les “joies de la corona” del sistema operatiu de Sun Microsystems; així és com es pot resumir aquesta nova versió de Solaris 10, que ja pot ser descarregada gratuïtament des del lloc web de Sun.

Solaris 10 10/09 (aquests darrers nombres corresponen al mes i any del seu llançament, en aquest cas octubre de 2009) inclou un sistema d’actualització i aplicació de pegats més simple i eficient que els seus predecessors per tal de facilitar la tasca de l’administrador. Ara, per exemple, es poden posar pegats en paral·lel a tots els contenidors Solaris. També el procés d’instal·lació s’ha simplificat, segons afirmen des de la mateixa Sun.

El sistema de fitxers ZFS, un dels més potents existents avui en dia i dissenyat per la mateixa Sun, afegeix en aquesta revisió suport per a dispositius Flash (SSD), tecnologia de la que es preveu dominarà els sistemes d’emmagatzemament en un futur a mitjà termini, substituint a la tecnologia magnètica dels actuals discos durs. Actualment, els dispositius d’aquest tipus encara són massa cars per a la seva implantació massiva entre els usuaris finals, però la seva rapidesa d’operació i robustesa els fa susceptibles de penetrar en els centres de dades en el moment en què el preu sigui una mica més raonable, precisament un dels feus de Solaris, pel què Sun s’està preparant el seu futur.

Els contenidors afegeixen la nova funcionalitat P2V (Physical to Virtual) amb la qual es poden convertir màquines físiques a virtuals, quelcom especialment útil quan es tracta de consolidar en un únic servidor modern les funcions que exercien diversos servidors més antics amb, per exemple, sistemes Solaris 8 o 9.

La integració amb els productes d’Oracle era quelcom que havia de donar-se per fet. Sun subratlla l’òptim funcionament de la seva plataforma amb els productes de base de dades de la multinacional que la va adquirir, recordant a més la històrica col·laboració que ha regnat tradicionalment entre ambdues empreses.

El sistema operatiu de Sun continua oferint suport per a la plataforma SPARC i aprofitant tota la seva potència, i si a això li afegim les declaracions de Larry Ellison comprometent-se amb el futur d’aquesta plataforma hardware, tenim que, almenys per als propers anys, el destí de SPARC serà el de continuar existint, acabant amb els rumors que la donaven per morta amb l’entrada en escena d’Oracle. Paral·lelament, Solaris 10 10/09 també ofereix suport per als darrers processadors d’Intel i AMD.

La propera versió major de Solaris, l’11, sortirà en algun moment del 2010, malgrat que no s’han fet públiques dates més concretes al respecte per part de Sun o d’Oracle.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)