Solaris: en el camí per deixar de ser gratuït?

Compartir

SolarisEls canvis en la llicència d’ús del Unix creat per Sun Microsystems (ara part d’Oracle) fan presagiar a alguns que en el futur es deixarà d’oferir com a descàrrega gratuïta per passar a ser un producte exclusivament de pagament. Un pas lògic si la companyia compradora vol monetitzar la seva inversió.

Oracle-Sun

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Sun Microsystems va obrir Solaris al mercat en el 2005 com a part d’una estratègia per no perdre quota davant de GNU/Linux, que segons molts analistes ha crescut en el mercat de servidors a base de robar-los usuaris als Unix propietaris més que al Windows de Microsoft. Sun va continuar oferint suport de pagament als usuaris de Solaris a través de paquets de subscripció.

Després de l’adquisició de Sun, Oracle no va deixar gaire clar què faria amb aquesta plataforma, malgrat que sí que va afirmar que Solaris era una de les motivacions per les quals havia comprat Sun, i va tranquil·litzar els seguidors d’OpenSolaris confirmant que aquest sistema operatiu continuarà sent lliure i gratuït. Ara, un dels misteris pot haver començat a ser revelat.

Fa uns dies, el rotatiu en línia InfoWorld publicava una exclusiva en la qual informava del canvi en la llicència que patia Solaris, afegint un paràgraf en el qual s’explicita que "el seu dret [el de l’usuari] a utilitzar Solaris adquirit com una descàrrega es troba limitat a una prova de 90 dies, tret que adquireixi un contracte de servei per al programari descarregat", un text que no acaba de deixar del tot clar si els usuaris que no adquireixin aquest paquet no rebran cap mena de suport tècnic o bé quedaran directament fora de la llei.

També queda la possibilitat de que les properes versions de Solaris estiguin preparades "de fàbrica" per funcionar lliurement només per un període de noranta dies, després del qual el sistema podria patir limitacions. Una cosa semblant a les versions de test de programes shareware i que ja ha estat experimentada per altres productors de sistemes operatius, com Microsoft amb Windows Server 2003 o, més a prop en el temps i amb unes condicions més laxes, el mateix Windows 7.

Sigui com sigui, és lògic que Oracle busqui treure-li un partit econòmic a la seva adquisició més recent, donada la gran quantitat de diners que s’ha gastat en ella. A més, aquells que vulguin un producte equivalent i gratuït poden utilitzar la versió lliure OpenSolaris.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina