Sony bloqueja la possibilitat d’utilitzar la PS3 com un clúster per a supercomputació

Compartir

PlayStationEl fabricant nipó ha eliminat l’opció d’arrancar un altre sistema operatiu de la darrera revisió del firmware de la seva videoconsola, impedint d’aquesta manera que s’hi pugui arrencar un Linux des d’aquesta. L’adquisició de la consola per a utilitzar-la com un ordinador i, per tant, sense comprar videojocs, li surt cara a Sony, que perd diners amb el maquinari però en surt guanyant a la llarga amb els jocs.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Fa alguns anys, abans de la invasió del 2003, van córrer rumors que l’Iraq estava comprant grans quantitats de videoconsoles PlayStation 2 de Sony, i que fins i tot l’FBI i la intel·ligència militar nord-americana n’havien investigat els motius. Va ser un rumor més d’aquests que corren per Internet, impossible de confirmar ni tan sols de desmentir, però el reflex d’un fet: la videoconsola d’origen nipó no només serveix per a jugar.

I menys encara la seva tercera generació: la potència del processador Cell fabricat conjuntament amb Toshiba i IBM sobra per totes bandes, i és capaç d’executar amb fluïdesa un sistema operatiu com GNU/Linux amb aplicacions, la qual cosa converteix a la consola en un ordinador en tota regla, ràpid i de gran potència gràfica gràcies a la GPU nVIDIA que inclou. Precisament aquest aspecte li proporciona un atractiu superior per a computació, ja que nVIDIA ha enfocat les seves GPU’s per tal que puguin dur a terme càlculs que no siguin els estrictament gràfics, i fins i tot ha creat supercomputadores amb les seves GPU’s.

La PS3 ja té un sistema operatiu alternatiu al què porta de sèrie proporcionat per Sony, i que està totalment enfocat a l’execució dels videojocs; es tracta de GNU/Linux, també disponible per a l’anterior generació de la PS. Yellow Dog Linux, concretament, és una distribució Linux que també es troba disponible per a la PlayStation 3. Això, unit al cost de la videoconsola (que no supera els 400 Euros), converteixen l’aparell de Sony en una opció molt atractiva per a què empreses i institucions acadèmiques creïn els seus clústers de supercomputació a base de connectar diverses PS 3 entre si funcionant sota Linux.

Però aquesta és una opció que no li convé a Sony; com Microsoft -i probablement també Nintendo-, la multinacional nipona perd diners amb cada consola que ven, recuperant-ne amb la venda d’uns pocs videojocs. En els jocs és on realment es troba el negoci de les videoconsoles.

I com no li convé, és precisament per això que la companyia japonesa ha eliminat l’opció d’arrancar un altre sistema operatiu de la darrera revisió del firmware de la PS3 (versió 3.21), impossibilitant no només la instal·lació a partir d’ara d’un sistema operatiu, sinó també la futura execució del què ara hi tinguem instal·lat.

Ja a l’agost de l’any passat es donava a conèixer que la versió més petita de la PS3 (PlayStation 3 Slim) mancaria en el futur d’aquesta opció que, en principi, s’anava a mantenir en les seves “germanes grans”. Finalment no ha estat així.

El motiu esgrimit oficialment per Sony per eliminar aquesta opció és el de la seguretat. “per motius de seguretat, Sony Computer Entertainment eliminarà la funcionalitat a través de l’actualització del sistema de programari 3.21. A més, desactivar la característica “Altres SO” ajudarà a assegurar que els usuaris de PS3 continuïn tenint accés a l’àmplia gamma de jocs i contingut d’entreteniment de SCE i d’altres productors de contingut associats en un sistema més segurs’afirma en el bloc oficial de PlayStation 3, una excusa que, realment, no sembla gaire escaient.

Aquells posseïdors d’una PlayStation 3 que tinguin instal·lat un Linux a la màquina i vulguin continuar accedint a aquest sistema, no hauran d’actualitzar el seu firmware, sota el risc de perdre l’accés a la PlayStation Network o no poder veure pel·lícules en Blu-ray que, per alguna funcionalitat, requereixin tenir el firmware actualitzat a aquesta darrera versió.

En definitiva, Sony posa entre l’espasa i la paret a aquells usuaris que estiguin emprant la seva videoconsola com a un ordinador GNU/Linux.

Nota d’última hora: just en el moment de tancar aquest article, ens arriben notícies de que ha estat hackejada aquesta darrera actualització del firmware de la PS3 per tal de continuar podent arrancar un altre sistema operatiu.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina