Sony escalfa la “guerra verbal” amb Anonymous

Compartir

CibersocietatLa multinacional japonesa fa recaure la culpa -indirectament, això sí- del robatori de dades dels seus servidors sobre el col·lectiu hacktivista, mentre que aquest darrer nega qualsevol participació. Les declaracions de Sony no ajuden precisament a suavitzar la tensió existent entre ambdós bàndols.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – A mesura que passen els dies, avancen les investigacions i es van afermant les diferents posicions de les parts implicades, el ciberatac que a principis de la setmana passada va aconseguir penetrar els sistemes defensius de la xarxa PlayStation Network i endur-se les dades de diversos milions de clients de la companyia nipona va guanyant més importància. Fins al punt d’arribar a la Cambra de Representants del govern dels Estats Units.

El Comitè d’Energia i Comerç d’aquesta institució va citar a declarar a Sony en la investigació que dirigeix sobre el tema, i les declaracions que van fer els representants de la companyia japonesa en una carta oberta a aquest organisme no podien ser més incendiàries: vinculen al col·lectiu hacktivista Anonymous de manera indirecta amb l’atac. Si la relació entre aquests dos no passava precisament per bons moments, ara aquesta acusació pot empitjorar-ho encara més.

Sony deixa a entendre que els lladres van aprofitar un atac de tipus DDoS comès per Anonymous per a ficar-se en els servidors de la companyia i robar les dades. D’aquesta manera, i encara que no directament, Sony vincularia al col·lectiu amb el robatori.

Mentre, i a través d’un portaveu no oficial -per la mateixa natura del grup, és difícil que tinguin mitjans d’expressió oficials o portaveus reconeguts com a tals- Anonymous s’ha desvinculat d’aquesta acció.

L’acusació de la multinacional japonesa es basa en què els seus investigadors han trobat, mitjançant el que s’anomena “anàlisi forense” dels servidors afectats*, uns fitxers suposadament signats per Anonymous.

Les declaracions dels directius de Sony poden ser vistes pel col·lectiu esmentat com un atac directe, el que podria provocar una resposta per part del grup en si o d’alguns dels seus integrants a títol personal. Anonymous i Sony no mantenen bones relacions d’ençà que la companyia nipona va portar a un hacker davant dels tribunals per saltar-se les proteccions de la videoconsola PlayStation 3, quelcom que prohibeixen explícitament els termes d’ús de l’aparell. Anonymous, per la seva banda, és un col·lectiu autoorganitzat sense una cúpula dirigent o una estructura de comandament definida que defensa els valors del hacking i l’activisme social. La seva imatge més identificativa és la màscara de Guy Fawkes que va popularitzar el film “V de vendetta”.

La paradoxa del cas és que a partir d’ara se’ls podrien multiplicar els problemes als veritables autors de l’assalt, ja que a més de les autoritats policials nord-americanes (i, eventualment, d’altres països), ara podrien tenir al seu darrere també als membres d’Anonymous, desitjosos de demostrar la seva innocència i, de pas, ridiculitzar a Sony. Així, doncs, les dades robades s’han convertit en una informació que, a mesura que passen les hores, més “crema” en mans dels lladres, ja que el seu ús està cada cop més restringit en poder proporcionar pistes valuoses de la seva identitat als qui els persegueixen, representants de la llei i membres del col·lectiu hacktivista.

* Consistent en analitzar pistes diverses com ara fitxers de ‘log’ un cop s’ha produït l’atac, amb l’objectiu de reconstruir el camí i les tècniques emprades pels assaltants. És una pràctica comuna en seguretat informàtica quan es tracta d’analitzar el com i el perquè s’ha produït una intrusió en un sistema informàtic.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina