Sony pren un rumb diferent en la relació entre els smartphones i les càmeres

Compartir

El fabricant nipó equipa els seus terminals mòbils amb càmeres d’excel·lent factura i bones òptiques i sensors, però no posa sobre la taula un híbrid entre telèfon i càmera compacta, si no que prefereix vendre una càmera externa utilitzable independentment o adaptable a la carcassa del terminal.

La càmera QX100 adaptada al terminal Xperia Z1. Imatge cortesia de Sony

La càmera QX100 adaptada al terminal Xperia Z1. Imatge cortesia de Sony

A l’IFA de Berlín, Sony ha presentat diverses novetats, entra les quals s’hi troba el nou terminal Z1, un petit gegant amb pantalla de 5”. Però el més destacable per nou i trencador són les seves Lens-Style Cameras (càmeres fotogràfiques amb format de només la lent) acoblables al terminal i connectables per mitjà de Wi-Fi i NFC, i que atorguen un major potencial en l’apartat de captura d’imatge fixa i en moviment del terminal.

Aquest enfocament varia notablement del de, per exemple, Samsung, que ha preferit ‘hibriditzar’ un dels seus terminals amb una càmera compacta, incloent l’objectiu en el cos del terminal i, per tant, fent aquest més voluminós. Tampoc encaixa amb el de Nokia, que es basa en “supervitaminar” la càmera incorporada en el terminal, però sense augmentar el volum de l’objectiu, evolucionant per exemple la tecnologia del sensor.

Sony busca un punt diferencial, quelcom que pugui permetre a l’usuari gaudir de part o tot el potencial d’una càmera compacta en el mòbil, però que aquest últim no augmenti significativament de volum. I la solució amb què ha donat ha estat de “treure i posar”.

No podem afirmar que, estrictament, aquesta sigui original de Sony; almenys, jo he vist amb anterioritat diversos objectius acoblables a l’iPhone, fabricats per marques asiàtiques a les que gairebé ni coneixia, i que doten el terminal d’Apple de més zoom o alguna altra funcionalitat. No puc parlar directament de la seva qualitat en no haver-los provat, malgrat que un dels companys de la redacció va realitzar fa algun temps una anàlisi d’un d’aquests perifèrics.

La càmera-lent QX10. Imatge cortesia de Sony

La càmera-lent QX10. Imatge cortesia de Sony

El que ha fet Sony és prendre prestada aquesta idea, transformant-la per a què no només fos un teleobjectiu si no una càmera completa, amb les excel·lents lents Carl Zeiss, i unes majors prestacions, que convertissin el terminal en tota una càmera de fotos compacta.

Un cop subjectada la càmera a la carcassa del nostre terminal per mitjà d’uns adaptadors, i connectada via Wi-Fi o NFC, aquesta farà streaming de tot el que fotografiem i gravem en vídeo al nostre smartphone, des del qual controlarem totes les funcions de la càmera.

Tenim dos models d’aquestes càmeres: la QX10 de 18 Mpx, sensor CMOS Exmor d’1/2.3”, zoom òptic de 10x, Wi-Fi i NFC; i la QX100, de 20 Mpx, sensor CMOS Exmor, zoom 3.6x Carl Zeiss Vario-Sonnar T, i lents amb una obertura de f/1.8 . Ambdues graven també vídeo a 1080p i són compatibles amb Android i iOS, la qual cosa dóna la possibilitat de connectar-les a un iPhone.

L’alimentació elèctrica d’ambdós dispositius ve donada per una bateria que proporciona unes 200 imatges, segons informa Sony, una xifra que em sembla escassa donat l’ús que avui en dia es pot fer d’una càmera digital al llarg d’un sol matí o una tarda, ja no diguem un dia sencer. També ambdós compten amb una tarja Memory Stick per a emmagatzemament.

En ser aquestes càmeres connectables sense fils amb el telèfon o el tablet, ens trobem amb la possibilitat de deixar la càmera (el que sembla només un objectiu) en un lloc i gravar des d’una certa distància o des d’una altra sala d’un edifici, via el nostre smartphone.

Per al cas d’adaptar-se al cos del terminal, ambdues càmeres compten amb una mena d’abraçadores retràctils i adaptables, que s’amaguen en el cos de la mateixa.

Quan veiem la QX10 o la QX100, podem pensar ràpidament en un accessori per al nostre terminal, però hem de tenir en compte que tant un com un altre dispositius són realment càmeres pràcticament completes, per a les quals el mòbil o tablet només és una interfície de control per mitjà de l’app adequada.

El preu de venda fixat per Sony per al QX10 és de 250 dòlars, mentre que per al QX100 és de 500, i estaran disponibles en botigues a partir del 25 de setembre.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: