Sorgeixen certs dubtes sobre la futura integritat d’Android com a plataforma única

Compartir

AndroidLa branca del codi font de la plataforma per a smartphones impulsada per Google fou retirada el passat desembre del kernel Linux. Això, afegit a l’ombra de fragmentació que segons alguns penja sobre el seu cap, fa que puguem plantejar-nos què pot ser del seu futur.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Temps era temps, quan Microsoft es trobava a un pas de dominar el segment de les PDA’s i els telèfons mòbils menjant-li mercat a Palm, que recordo com en descarregar una aplicació des d’Internet (i no d’una App Store qualsevol), hom s’havia d’assegurar del processador que calçava la seva màquina per aconseguir l’executable adequat. De la mateixa manera, també calia anar amb compte amb les aplicacions d’altres plataformes com Symbian, buscant veure que el programa seleccionat era compatible amb el nostre dispositiu.

Aquesta fragmentació dins de la mateixa plataforma és un handicap que s’ha reduït en gran mesura fins als nostres dies, i que amb l’aparició de la plataforma Android impulsada per Google i un conglomerat d’empreses entre les quals es troben fabricants, operadores i companyies productores de programari, prometia passar a l’oblit. Però, segons ens expliquen en aquest interessant post de la prestigiosa CNET News, els programadors que estan treballant per a la plataforma Android veuen com un dels principals handicaps en aquesta, la diversitat de maquinari i versions que s’estan muntant a hores d’ara sobre els terminals que es llancen al mercat. I és que, no debades, tenim telèfons amb la versió 1.5, 1.6, 2.0 i 2.1 .

En el cas del Nexus One, que empra la 2.1 actualitzada amb suport multitàctil, prèviament a la seva presentació no es va publicar un SDK que permetés als programadors testejar les seves creacions per tal d’assegurar-ne la total compatibilitat amb l’aparell. Les queixes són múltiples, i apunten contra Google mentre que aquesta s’espolsa part de la culpa traspassant-la a les operadores, ja que -i segons argumenta la companyia del cercador- són responsables de decidir quan una actualització de programari es distribueix als terminals que han venut.

Però amb tot això, els més s’han empipat són els programadors, i ja se sap que sense el suport d’aquests, qualsevol plataforma està condemnada al fracàs.

Si pot haver-hi dubtes en parlar d’una possible fragmentació de l’ecosistema Android, també es pot debatre llargament sobre si aquest contínua sent o no Linux. De manera oficial està ben clar: els drivers i aportacions d’Android al codi font del nucli Linux foren retirats per haver deixat de ser mantinguts. A més, i segons l’opinió d’algun dels responsables del manteniment del kernel, el codi font aportat per Google al nucli Linux manté dependències que l’allunyen de la branca principal i que també haurien pogut motivar en part la seva expulsió.

La resposta de Google de ben segur que no es farà esperar, i és probable que sigui continuar amb el desenvolupament d’Android, sigui com a Linux o com un producte derivat que ja només guarda semblances amb l’original.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)